Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini açıkladı ve ekonomi gündemini değerlendirdi.
Abone olDüşük maaşla erken emeklilik formülü için Mehmet Şimşek "Bu konu ne Türkiye'nin hayrınadır ne de Türkiye bu yükü kaldırabilir" ifadelerini kullandı.
Şimşek ayrıca vergi indirimi ya da artışının gündemlerinde olmadığını sözlerine ekledi.
BÜTÇE GELİRLERİNDE ARTIŞ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı 1. çeyrek itibarıyla bütçe gelirlerinin, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 21,6 artışla 94,1 milyar lira, bütçe giderlerinin ise yüzde 13,3 artışla 95 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.
KAMU BORÇ STOKUNDA GERİLEME
Şimşek, geçen yıl son 44 yılın en düşük enflasyon oranının görüldüğünü de hatırlatarak, kamu borç stokunun milli gelire oranında da gerilemenin devam ettiğini, bu oranın yüzde 36'ya indiğini kaydetti.
İşte Şimşek'in konuşmasından öne çıkan başlıklar:
ERKEN EMEKLİLİK
-Yani sadece prim gün sayısı olsaydı, o zaman biz 90'lı yılların başına dönerdik. Milletin 36 yaşında emekli olmasına izin verirdik. Nitekim 1999 yılındaki hükümet, bu sorunu görmüş, 90'lı yılların başında yapılan vahim hatayı görmüş ve rasyonel bir adım atılarak aşamalı bir düzeltmeye gitmiştir. Dolayısıyla açık ve net olarak söylüyorum, ne bizim bütçemiz ne de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mevcut yapısı böyle bir adımı kaldıramaz. Dolayısıyla hangi üst düzey bürokrat ne açıklama yapıyor bilemiyorum ama açık ve net olarak söylüyorum, bu ne Türkiye'nin hayrınadır ne de Türkiye bu yükü kaldırabilir. Maliye Bakanlığı olarak bu konudaki tutumumuz açık ve nettir
2013 DAHA İYİ OLACAK
-Özetle 2013 yılı daha iyi bir yıl olacak. 2013 yılı OVP'de öngördüğümüz yüzde 4'lük büyüme hedefini yıl sonunda rahatlıkla yakalayabiliriz diye düşünüyoruz. Tabi eğer bunu yakalayabilirsek, istihdam artışı devam edecek, işsizlik düşmeye devam edecek, kamu borç dinamikleri iyileşmeye devam edecek. Enflasyonla ilgili olarak Merkez Bankamızın ortaya koyduğu bir hedef var, onu da tutturmayı hedefliyoruz. Cari açıkta iç talepteki toparlanmayla birlikte bir miktar bir artış söz konusu olabilir. Ama biz cari açığın da yine idare edilebilir, yönetilebilir bir seviyede kalacağını ümit ediyoruz.
OCAK AYI İŞSİZLİK RAKAMLARI
-Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı tekrar gerilemeye başladı. Ekonomimiz ilk çeyrekte toparlanmaya başladı. Zaten 2013 yılında büyümenin hızlanmasını bekliyoruz. Niye hızlanacak? Bunu destekleyen unsurlar var mı? Tabi. 2013 yılında, birincisi, para politikası enflasyondaki düşüşle birlikte nispi bir esneklik kazandı ve para politikası büyümeyi daha destekleyici bir noktada. Ayrıca reel sektör güven endeksinde de önemli artışlar gözlemliyoruz. Kamu maliyemiz sağlam. Gerek bütçe dengelerimiz gerekse borç dinamiklerimiz oldukça olumlu. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranlarına baktığımız zaman, varlık kalitesine baktığımız zaman, bankalarımız da sağlam bir yapıya sahip. Reel sektör bilançolarında iyileşme devam ediyor.
VERGİDE İNDİRİM VAR MI?
-Şu anda gündemimizde ilave herhangi bir tedbir yoktur. Bu sene için gündemimizde ne vergi indirimi var ne de vergi artışı var
BU ÜLKE FIRLAR GİDER
-Türkiye, çözüm sürecinde başarılı olursa, ki bu noktada çok iyi gidiyor. Vatandaşın çözüm sürecini sahiplenmesi anlamında, bizim siyasi irademiz anlamında söylüyorum. İlk defa bu kadar güçlü bir şansa sahibiz. Türkiye uzun vadede yeni bir çıkış sürecine girecek, bölgesel kalkınmışlık farkları azalacak. Bunlar azalırken örneğin nasıl ki Batman, diyelim ki Gaziantep'le, Bursa'yla arayı kapatacak, Türkiye de hızlı bir şekilde Almanya ile arayı kapatmaya devam edecek. Daha önce terörle mücadeleye harcanan kaynaklar, bu ülkenin eğitimine, alt yapısına, Ar-Ge'sine, ihracatçıya, yatırıma, desteğe giderse bu ülke fırlar gider. Üçüncü konu, biz hem bu bölgede hem de dünyada çok daha saygın noktaya geliriz. Çok önemli, zor bir konuyu ileri demokrasi içinde ve daha çok temel hak ve özgürlükler çerçevesinde çözerek, sadece bu bölge için değil, dünya için ilham kaynağı olabilir bu ülke. Türkiye güçlenir, Türkiye'nin birliği, kardeşliği, bütünlüğü daha da pekişir.
VERGİ SİSTEMİNDE DÜZELTME
-Hep örnek veriyorum, bir uçta biz varız bir uçta Danimarka var. Danimarka'da Kurumlar ile Gelir vergilerinin toplamının milli gelire oranı yüzde 29'lar, 30'lar civarında. Türkiye'de ise yüzde 6 civarı. Dolayısıyla bu sistemde bir düzeltme yapmamız lazım. Ancak bu sistemde düzeltme yaparken biz yeni bir vergi öngörmüyoruz. Vergi oranlarında bir artış da öngörmüyoruz ama bazı imtiyazların, bazı istisnaların azaltılmasını, kaldırılmasını öngörüyoruz. Beyanname kapsamındakilerin sayısının artırılmasını, daha modern bir sisteme geçilmesini öngörüyoruz.
MALİ DİSİPLİN
-Yaklaşan seçimler mali disiplini bozmayacak. Son 11 yılda hükümetimizin ortaya koyduğu performans bellidir. Biz bütçelerimizi o çerçevede yapmadık, yapmayacağız. Bunları dikkate alarak zaten gereken makro çerçeveyi çiziyoruz. Küresel ekonomideki, Türkiye'deki ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Gerektiğinde hedeflere ulaşmak için gerekli tedbirleri alacağız. Bunun için hem yeterli mali güce hem bu tedbirleri kararlılık uygulayacak siyasi istikrara da sahibiz.
YENİ MTV SİSTEMİ
Motorlu araçların çevreye duyarlı bir şekilde vergilendirilmesi konusunda da çalışmalarının son aşamada olduğunu bildiren Şimşek, bu konuda Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) bir sunum yapacaklarını söyledi.
ÇELİK ŞİMŞEK'E SİTEM ETMİŞTİ
Erken emeklilik konusu iki bakan arasında polemik konusu olmuştu. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde Şimşek'in olumsuz görüş bildirmesine sitem ederek "Biz diyaloğu sürdürürken bu boyutu dikkate alınmadan yapılan açıklamalar çalışmaları zedeliyor. Çalışmamızı sürdürüyoruz, vatandaşlarla yaptığımız görüşmeden çıkan neticeyi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) götürürüz." diye konuşmuştu.