BIST 9.949
DOLAR 35,24
EURO 36,73
ALTIN 2.984,12
HABER /  GÜNCEL

Silopi'de 20 bin aile göç etti

Çözüm Süreci'nde silah bırakması beklenen terör örgütü PKK'nın daha önce kırsalda gerçekleştirdiği saldırıları şehirlere taşıyarak yaşamı adeta felç etmesi, binlerce aileyi can güvenliği endişesiyle göç etmeye zorladı

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın daha önce kırsalda gerçekleştirdiği saldırılarını şehirlere taşıyarak, yaşamı adeta felç etmesi nedeniyle binlerce aile can güvenliği endişesiyle göç etmek zorunda kaldı.

Çözüm Süreci'nde silah bırakma sorumluluğunu yerine getirmesi beklenirken, kent ve ilçelerde saldırılarını artıran PKK'lı teröristlerin cadde ve sokaklarda kazdığı hendekler, kurduğu barikatlar, tuzakladığı patlayıcılar, kamufle amaçlı astığı brandalarla yaşamı hiçe sayan saldırılarından bunalan vatandaşlar can güvenliği endişesiyle evlerini terk ediyor.

Yaşamı kesintiye uğratan terörist saldırılar nedeniyle, aralarında düşük gelirlilerin de olduğu binlerce aile sıcak yuvalarını geride bırakarak, soğuk havaya rağmen çocuklarıyla yollara düştü.

Aileler yanlarına aldıkları bazı erzak ve eşyalarıyla başka ilçelere veya kent merkezine giderken, kimi aileler ise daha güvenli gördükleri mahallelerdeki yakınlarının evine sığındı.

BİNLERCE AİLE TERÖR MAĞDURU OLDU

Teröristlerin saldırıların yoğunlaştığı Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçesi, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçesi ile Mardin'in Nusaybin ilçesinde binlerce aile evlerini terk etmek zorunda bırakıldı.

Terör saldırılar nedeniyle elektrik, su ve kanalizasyon şebekesinin zarar görmesi, hendek kurulan ve barikat kazılan cadde ve sokaklarda çöplerin düzenli olarak toplanamaması vatandaşların mağduriyetini artırıyor.

Hendek ve barikatlarla ulaşıma kapatılan cadde ve sokaklara yangın veya acil vaka olması halinde itfaiye ve ambulans araçlarının da geçiş yapamaması vatandaşları endişelendiriyor.

Diyarbakır'ın merkez Sur ve Silvan ilçelerinde teröristlerin saldırısı özellikle düşük gelirli aileleri mağdur etti.

Tarihi Sur ilçesini yaşanmaz hale getiren teröristlerin saldırıları ve baskılarıyla adeta göçe zorlanan vatandaşlar, terör örgütüne tepki gösteriyor.

Sur ilçesinde Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerinde yaşayan yüzlerce aile, kentin diğer ilçelerine taşındı.

Silvan'da da Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde yaşamını sürdüren ailelerin büyük kısmı çareyi göç etmekte buldu.

DAHA GÜVENLİ MAHALLELERE TAŞINIYORLAR

Şırnak'ın Silopi ilçesinde Muhtarlar Derneği Başkanı ve Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Ahmet Ökten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör olaylarından dolayı ilçeden çok sayıda ailenin göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

"Hendek ve barikatların yoğun olduğu Şehit Harun Boy, Karşıyaka, Yeşiltepe, Barbaros, Başak, Nuh, Cudi ve Yenişehir mahallerinde yaklaşık 20 bin aile göç etti" diyen Ökten, ailelerin çevre köylere,  olayların yaşanmadığı Cumhuriyet, Dicle ve Ofis mahallerine ve il dışına göç ettiğini anlattı.

Ökten, "Hendek ve barikatların olduğu mahalleler ilçe nüfusunun en yoğun ve kalabalık olduğu mahalleler. Çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Eğer böyle devam ederse ilçemizin nüfusunda ciddi oranda azalma olacak. Muhtarlar olarak bir an önce huzur ortamının gelmesini istiyoruz. Artık ilçemizde, mahallelerimizde rahat bir şekilde, güvenle halkımıza hizmet etmek istiyoruz" diye konuştu.

EVLERİNİ SATMAK İÇİN ANAHTARLARINI BIRAKIP GÖÇ ETTİLER

Şırnak'ın Cizre ilçesinde de terörist saldırıların yoğun yaşandığı Yasef, Nur, Sur ve Cudi mahallelerinde çok sayıda aile göç etti.

Cadde ve sokaklara yerleştirilen patlayıcılar, kazılan hendekler, kurulan barikatlar ve asılan brandalardan dolayı evlerinden çıkamaz hale gelen vatandaşlardan büyük bölümü çareyi göç etmekte buldu.

Ailelerin bir kısmı olayların yaşanmadığı, daha güvenli gördükleri  Dicle, Alibey, Kale, Şah ve Dağkapı mahallelerine taşınıyor. Düşük gelirli bazı aileler can güvenlikleri için kendi evlerini bırakıp, kısıtlı imkanlarına rağmen, bu mahallerde ev kiralamak zorunda kalıyor.

Bu mahallelere yoğun talep gösterilmesi nedeniyle vatandaşlar bu kez de kiralık ev bulmakta sıkıntı yaşıyor.

İlçede emlakçılık yapan bir kişi de olayların yaşandığı mahallelerde yoğun göç olduğunu belirterek, "400'ü aşkın aile evlerinin satışını yapmam için anahtarlarını bırakıp, ilçeyi terk etti. Bu aileler ya yakınlarının yanına yerleşti, ya da başka ilçelere ve kent merkezine gitti. İlçede ev satışları da durdu. Mevcut durumdan dolayı kimse ev satın almıyor" diye konuştu.