BIST 10.017
DOLAR 35,42
EURO 36,53
ALTIN 3.050,45
HABER /  GÜNCEL

Silivrideki askerlere kara haber!

Balyoz ve Ergenekon davalarından tutuklanan askerleri, rütbelilerin ziyaretine yasak geldi. Askerlerin 'silah arkadaşlarına moral ziyareti' olarak değerlendirdiği görüşmeler kamuoyundan tepki alıyordu.

Abone ol

Balyoz ve Ergenekon davalarından tutuklanan askerleri, rütbelilerin ziyaretine yasak geldi. Askerlerin 'silah arkadaşlarına moral ziyareti' olarak değerlendirdiği görüşmeler kamuoyundan tepki alıyordu.

Muvazzaf generallerden, Ergenekon ve Balyoz davası tutuklularına Silivri Cezaevi'nde yapılan ve kamuoyunda "genelkurmay desteği" olarak anılan ziyaretlere yasak geldi. Genelkurmay Başkanlığı'nın da rahatsız olduğu "silah arkadaşı" ziyaretleri artık yapılamayacak. Balyoz veya Ergenekon davası tutuklu sanıklarını sadece aileleri, avukatları ve yasa gereği kendileri talep ettikleri üç yakını ziyaret edebilecek.

'Genelkurmay adına' sıkıntısı

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz Darbe Planı iddiasıyla devam eden davanın tutuklu sanıklarına yönelik yasa kapsamına girmeyen tüm ziyaretlere yasak koydu. Balyoz davası kapsamında yargılanan sanıkların tutuklanmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı, düzenli olarak cezaevi ziyaretlerine başlamıştı. Genelkurmay Başkanı olan Işık Koşaner döneminde Genelkurmay karargahından üst düzey komutanlar rahatlıkla savcılıktan "Silah arkadaşlarımıza moral ziyareti" diyerek izin alıyordu.

Star Gazetesi'nin haberine göre her Çarşamba günü düzenli olarak yapılan ziyaretlerde cam arkasından telefonla 45 dakika görüşmeler yapılıyordu. Yetkililerden alınan bilgiye göre Işık Koşaner'in, Balyoz tutuklamalarına tepki göstererek emekliliğini istemesinin ardından ziyaretler bir süre daha devam etti. Şimdiki Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de Hasdal Cezaevi'nde yatan üst düzey muvazzaf komutanları bayram dolayısıyla ziyaret etmişti. 10 Kasım 2011'de ise Koşaner emekli olduktan sonra Silivri Cezaevi'ndeki bazı emekli komutanlara destek ziyaretinde bulunmuştu. Ziyaretlerin kamuoyuna yansımasıyla beraber, Genelkurmay'ın bu durumdan rahatsız olmaya başladığı öne sürüldü. Silivri'ye karargahta görevli komutanların bireysel olarak yaptıkları ziyaretlerin sanki Genelkurmay adınaymış gibi yansıtılmasının ciddi rahatsızlık doğurduğu ileri sürüldü.

Diğer tutuklular da istedi

Genelkurmay'da görevli üst düzey muvazzafların ziyaretlerini kamuoyundan takip eden cezaevindeki diğer suçlardan yatan tutukluların da aynı uygulamadan yararlanmak istedikleri ortaya çıktı. Bu yönde cezaevi idaresi ve savcılığa talepte bulunan tutuklulara ret cevabı verildi. Silivri Başsavcılığı bu durum karşısında "Silah arkadaşlarımıza destek" gerekçesiyle savcılıktan izin alan komutanların artık ziyarette bulunmalarını yasakladı. Sanıkları sadece aileleri, avukatları ve yasa gereği kendileri talep ettikleri üç yakını ziyaret edebilecek.

Çarşamba ziyaretleri iptal

Komutanlar, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan izin aldıktan sonra her Çarşamba öğleden önce TSK'ya ait sivil araçlarla ve sivil kıyafetle cezaevine gidiyordu. Türkiye'de ilk kez L tiplerinde uygulanan göz tanıma sistemi ziyarete giden komutanlar için de uygulanıyordu. Komutanların iris tanıma sistemiyle göz taramaları yapılıyor, böylece kimlik bilgileri gözlere işlenmiş oluyordu. Komutanlar her ziyarete gittiklerinde gözlerini okuyucuya göstererek içeri giriyordu. Görüşmelerini tamamladıktan sonra yine gözlerini okuyucuya göstererek cezaevinden çıkış yapıyorlardı.

Balyoz tutuklularının GATA zirvesi

Hasdal'dan yüzme havuzlu golf sahalı Hadımköy kampına sevkedilen Balyoz tutuklusu muvazzaf subaylar, serbestçe görüşme imkanına kavuşmak için GATA formülüne başvuruyor.

GATA'ya çeşitli gerekçelerle sevk zincirini de kırarak gönderilen sanıkların sabah erken saatlerde hastaneye getirilerek serbest bırakıldıkları öne sürüldü. sanıkların akşama kadar serbest vakit geçirdiği ve akşama doğru Hadımköy'e döndükleri belirtildi. Sanıkların sevkten sonra tahlil-muayene görüntüsü altında orta bahçede, içi görünmeyen kamelyalarda yakınlarıyla buluştukları, bir kısmının ise avukatlarıyla görüştükleri kaydedildi.

Sanıkların özellikle Kardioloji, Nöroloji gibi kliniklerde toplantı yaptıkları, avukatlarıyla birlikte ifade hazırladıkları ve strateji belirledikleri iddia ediliyor. GATA'ya sevk alan sanıkların Encümen-i Daniş üyesi olan emekli generallerle de burada görüştükleri ileri sürüldü. Bu imkanlar nedeniyle GATA'ya sevklerde büyük artış yaşandığı belirtildi. Özellikle güneşli günlerde ortalama olarak 15-20 sanığın GATA'ya gittiği kaydedildi.

Muvazzaf askerler ziyaret ediyordu

Dönemin Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Tuğamiral Mustafa İptaş, Tuğamiral Nurhan Kahyaoğlu, Tümgeneral Bülent Dağsalı ve Tümamiral Halit Özkoç, yüksek rütbelileri sanıkların tutulduğu 5 nolu cezaevini ziyaret etmişti. Burada emekli orgeneral Çetin Doğan, emekli tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli tümamiral Özer Karabulut ve emekli tümgeneral Nuri Ali Karababa gibi isimler kalıyor.

Tümgeneral İlhan Talu, kurmay albaylar Naci Boran, Metin Salgır, Müjdat Atakan ve Hasip Saygılı'nın da aralarında bulunduğu rütbeliler de 4 nolu cezaevini ziyaret ettiği belirtildi. Burada da İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Şükrü Sarıışık ve Engin Alan gibi isimler kalıyor. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ döneminde de "darbe" suçlamasıyla yargılanan emekli generallere Genelkurmay adına ziyarette bulunulmuştu. Korgeneral Galip Mendi, Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'u ziyaret etmişti.