BIST 9.425
DOLAR 34,42
EURO 36,37
ALTIN 2.833,69
HABER /  GÜNCEL

Şilili öğrencilerden genel grev çağrısı

Hükümetle yapılan müzakerelerden sonuç alamayan öğrenci hareketi liderleri iki günlük genel grev çağrısı yaptılar. İşçi sendikalarının grevi destekleyeceği belirtildi.

Abone ol

Şili'de eğitim reformu talebiyle beş aydır eylemler düzenleyen öğrenci hareketi, hükümetle girişilen müzakerelerin sonuçsuz kalması ardından, genel grev çağrısında bulundu.

18 ve 19 Ekim tarihlerinde düzenlenecek iki günlük genel greve işçi sendikalarının destek vereceği bildirildi.

Öğrenci hareketine destek amacıyla Ağustos ayında yapılan greve büyük katılım gerçekleşmiş ve polisle çatışmalar yaşanmıştı.

Bu arada hafta sonu öğrenci hareketi ve öğretmenler sendikası tarafından düzenlenen gayri resmi referandumda öğrencilerin eğitim reformu talepleri geniş destek gördü.

Eğitimi kalitesinin yükseltilmesi, kar amaçlı eğitimin sona erdirilmesi ve ücretsiz eğitim hakkının destek bulduğu referanduma yaklaşık bir milyon kişinin katıldığı bildirildi.

Görüşmelerden sonuç çıkmadı

Geçen hafta hükümet ile öğrenci hareketi liderleri arasında yapılan müzakerelerin olumsuz sonuçlanması ardından taraflar birbirlerini suçladılar.

Hükümet sözcüsü Andres Chadwick, öğrenci hareketinin radikal ve ideolojik davranan gruplar tarafından ele geçirilmiş olduğunu belirtti ancak diyalogun sürmesini dilediklerini söyledi.

Öğrenci liderlerinden Camilla Vallejo ise hükümetin Şili halkının büyük çoğunluğunun taleplerini karşılayacak siyasi isteğe sahip olmadığı eleştirisinde bulundu.

Vallejo, görüşmeler sonrasında lise ve üniversite öğrencilerinin dersleri girmemeye devam etmeye çağırdı.

Şili devlet başkanı Sebastian Pinera ise yaptığı açıklamada öğrenci hareketinin görüşmelere geri döneceğini umduklarını belirtti.

Pinera son beş aydır devam eden eylemler karşısında bazı reformlar vaat etmiş, eğitime dört milyar dolarlık ek ödenek çıkarmayı önermiş ancak ücretsiz eğitim ile devletin eğitim alanı tekeline almasını reddetmişti.

Şili'deki öğrenci hareketi, ülkenin 1990'da demokrasiye geçmesi sonrasında yaşanan en geniş katılımlı toplumsal mücadele olarak değerlendiriliyor.