Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesindeki silikozis hastası gençler, ücretsiz tedavi imkanının sağlanmasına sevindiklerini söylediler
Abone ol
Kocaköy'e bağlı Ambar, Özekli ve Vural köylerinde, ailelerinin geçimini sağlamak amacıyla umutla gittikleri İstanbul'da 2000-2005 yıllarında denetimsiz kot taşlama atölyelerinde kum püskürtme yöntemiyle kot taşlama ve ağartma işinde çalışmaları sonucu silikozis hastalığına (çöl akciğeri hastalığı) yakalanan gençler, kendilerine ücretsiz tedavi imkanının sağlanmasının sevincini yaşıyorlar.
Gençler, bu kararın yanı sıra hastalık nedeniyle çalışamadıkları için başka imkanların da sağlanması istedi.
TEDAVİSİ MÜMKÜN DEĞİL
Hastalıkla 3 yıldır mücadele eden Ambar köyünden Mehmet Tektaş (25), hastalandıklarından habersiz yaklaşık 5 yıl boyunca kot taşlama atölyelerinde çalıştıklarını daha önce çalışan ve hastalığa yakalanan arkadaşlarının uyarısıyla tahlil yaptırdıklarını ve tedavisi mümkün olmayan silikozis hastalığına yakalandıklarını öğrendiklerini söyledi.
Hastalık nedeniyle köylerine geri döndüklerini, çalışamadıkları için kıt imkanlarla tedavilerini yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Tektaş,
"SADECE BİZİM KÖYDE 45 KİŞİ ÖLDÜ"
"Sadece bizim köyde yaklaşık 45 kişi bu ölümcül hastalıkla cebelleşiyor. Raporlu olan 16'sının durumu ağır. Ücretsiz tedavi hizmetlerinden yararlanmamız sevindirici bir gelişme ama başka imkanların da sağlanmasını istiyoruz. Hastalıktan dolayı çalışamıyoruz. Bu nedenle bu imkanın ailemizin diğer fertlerine de tanınmasını istiyoruz. Sosyal güvencem yok. Tedavimi yeşil kart ile yapıyorum. Hastalığa yakalanan bazı arkadaşlarımızın yeşil kartları bile yok. Çalışamıyoruz. Sürekli hastaneye gitmek ve tedavi olmak zorundayız. Sevindirici bir karar. Ancak bununla sınırlı kalmasını arzu etmiyoruz. Yetkililerden bu konuda duyarlılık bekliyoruz" dedi.
Hastalıkla mücadele eden Fahri Uruç (28) da evli olduğunu, 5 yıl İstanbul'da çalıştıktan sonra hastalandığını, 2 yıldır tedavi gördüğünü bildirdi.
Sosyal güvencesinin bulunmadığını anlatan Uruç, "Tehlikenin farkında olmadan atölyelerde çalıştık. Hastalanacağımız aklımızın ucundan bile geçmezdi. Ancak bu amansız hastalığı yakalandı. Kendi imkanlarımızla tedavi oluyorduk. Böyle bir imkanın sağlanması çok güzel" diye konuştu.
HASTALARDA ÖLÜM KAÇINILMAZ
Uzmanlar, son yıllarda kotlara eskimiş, ağarmış görünümü vermek için uygulanan kumlama (kuvars tozu püskürtme) yönteminde çalışanların, tedavisi mümkün olmayan ve ölümle sonuçlanan "silikozis" hastalığına yakalanmalarının "kaçınılmaz" olduğunu bildiriyor.
Kotlara kumlama yapılırken yüksek oranda "silika" içeren "kuvars kristallerinin" kullanılması sonucu, solunum yoluyla işçilerin akciğerlerini kaplayan kum tanecikleri bir süre sonra solunum yetmezliğine neden oluyor. Hastalık, öksürük, nefes darlığı, gözlerde kızartı ve kaşıntı, göğüs ağrısı şeklinde belirtilerle kendini gösteriyor. Bilim adamları, hastalığın tedavisinin bulunmadığını dile getiriliyor.