BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,36
ALTIN 2.838,77
HABER /  GÜNCEL

Şili'de öğrenci eyleminin ilk günü gergin geçti

Eğitim reformu konusunda hükümetle uzlaşma sağlayamayan öğrenci hareketinin iki günlük protestolarının ilk günü gergin geçti.

Abone ol

Şili'de eğitim reformu talep eden öğrenci hareketinin iki günlük protesto eyleminin ilk günü gergin geçti.

Başkent Santiago'da, göstericilerle polis arasında çatışmaların yaşandığı geniş katılımlı protestolar ardından hükümet "Devlet Güvenliği Yasası"nı uygulamaya koyacağını açıkladı.

Şili'de demokrasiye geçilen 1990 yılından bu yana ender olarak başvurulan yasa, göstericilere oldukça ağır cezalar verilmesine zemin hazırlayacak nitelikte bir kanuni önlem olarak değerlendiriliyor.

Ülkede beş aydır eylemler düzenleyen öğrenci hareketinin, hükümetle uzlaşmaya varılamaması ardından ilan ettiği iki günlük protesto gösterilerini, ülkedeki birçok toplumsal örgüt destekliyor.

"Biz sorumlu değiliz"

Öğrenciler, öğretmenler, çevreciler ve aralarında Merkezi İşçi Sendikası'nın da bulunduğu sendikaların destek verdiği eylem sakin başladı.

Öğrenci hareketi temsilcileri, geçen hafta düzenledikleri ve katılımcıların yüzde 88'inin ücretsiz, kamu hizmeti olan ve kaliteli eğitime evet dedikleri, gayri resmi halk oylamasının sonuçlarını başkanlık sarayına ulaştırdılar.

İlerleyen saatlerde başkentin bazı caddelerine barikatlar kuruldu ve bir yolcu otobüsü maskeli bir grup tarafından ateşe verildi.

Polisin tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığı olaylar sonrasında altmış kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Şili İçişleri Bakanı Rogrido Hintzpeter otobüs saldırısında rol alanların "Devlet Güvenliği Yasası" kapsamında yargılanacaklarını söyledi.

Olaylar ardından açıklama yapan öğrenci hareketi liderleri ise, yaşanan şiddet olaylarını kınayarak, eğitim reformu talep eden kendi gruplarının olaylardan sorumlu olmadığını belirtti.

Öğrenci liderleri Avrupa’da

Bu arada Şili öğrenci hareketinin temsilcileri, Avrupa'daki toplumsal hareketlerle dayanışma sağlamak amacıyla Avrupa ülkelerindeki temaslarını sürdürüyor.

Fransa'daki Ulusal Öğrenci Sendikası'yla görüşen Şilili öğrenci liderleri, mücadelelerini yaygınlaştırma çabasında.

Şilili öğrenci lideri Camila Vallejo

Fransa'da BBC muhabiri Magali Lagrange'nin sorularını cevaplayan Şilili öğrenci lideri Camila Vallejo, farklı ülkelerdeki hareketlerin ortak noktaları olsa da, her ülkedeki durumun kendi dinamikleri olduğunu belirtti.

Şili öğrenci mücadelesini, İspanya'daki Öfkeliler hareketinden ayıran temel noktanın, İspanya'daki hareketin kendiliğinden ortaya çıkan ve tepkisel bir tarzı olduğunu, Şili'de ise daha köklü ve örgütlü bir hareketin sadece tepkisel değil somut taleplere sahip olduğunu söyleyen Vallejo, Şili hükümetiyle ciddi bir güven sorunu yaşadıklarını belirtti.

Hükümetin gündeme getirdiği öğrencilere sağlanan yardımların iyileştirmesi projesinin, kendi taleplerinin bir hayli gerisinde kaldığına dikkat çeken Vallejo, hükümetin reform tartışmasında öğrencileri süreç dışında bırakmaya çalıştığını dile getirdi.