BIST 9.368
DOLAR 34,56
EURO 36,19
ALTIN 2.985,12
HABER /  DÜNYA

Şili'de mutlu sona bir gün kaldı

5 Ağustos'tan beri yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 Şilili madencinin kurtulmasına bir gün kaldı.

Abone ol

Şili'de, iki aydan uzun süredir yer altında mahsur kalan 33 madencinin kurtarılmaları için artık geri sayım başlarken, ülke kamuoyunda heyecan da artıyor. Şili Madencilik Bakanı Laurence Golborne, kurtarma operasyonuna yerel saatle gece yarısı (TSİ Çarşamba 06.00'da) başlanacağını açıkladı.

Son olarak kurtarma işlemi için kullanılacak demir kapsül tünel başarıyla test edildi. Mühendisler 622 metrelik kurtarma kuyusunda son teknik düzenlemeleri yapıyor. Madenciler tek tek, kapsülde 2 saatte yukarı çekilecek. Plana göre, cuma günü hepsi kurtarılmış olacak. Uzun süredir karanlıkta yaşayan madencilerin, ışıktan etkilenmemeleri için gözleri kapatılacak.

Maden Bakanı Laurence Golborne, kurtarma ekibinin tünelin en az 96 metresinin çelik borularla desteklenmesine karar vermesi nedeniyle madencilerin çıkarılmasına bugün değil yarın başlanacağını söyledi. Çelik boruların nedeni kuyu kenarındaki kayaların yerlerinden çıkıp “Zümrüdüanka Kuşu” adı verilen 4 metre boyunda çıkış kapsülünün üstüne düşmesini ve kurtarma işleminin durmasını önlemek. Kuyudaki bu işlemden sonra özel kaçış kapsülleriyle test seferleri yapılacak.

10-12 KEZ DÖNECEKLER
Metalden yapılan çıkış kapsülüyle 622 metrelik kuyudan her bir madencinin çıkışı 1.5-2 saat sürecek. “Zümrüdüanka Kuşu”, 71 santim çapındaki kurtarma kuyusunun kıvrımlarında 350 dereceyle 10-12 kez dönecek.

Şili özel kuvvetleri mensuplarıyla daha önce yapılan yeraltı kurtarma operasyonlarında deneyimli toplam 16 kurtarma görevlisi, madencileri yeryüzüne çıkarma operasyonu için hazır bulunacak.

ZAYIFLAR EN SON ÇIKARILACAK
Hangi madencinin önce çıkarılacağı ise daha önce madencilere bildirilmişti. Bunların isimleri açıklanmadı, ancak ilk girişimde bir aksilik olması durumunda daha az etkilenecek, psikolojik olarak güçlü ve deneyimlilerin önce çıkarılacağı belirtiliyor. Daha sonra ise en zayıf ve hasta olanlar çıkarılacak.

Madencilerden biri yüksek tansiyon, biri ise şeker hastası. Diğerlerinin de madenin rutubetli ortamında uzun süre kalmaktan kaynaklanan bazı rahatsızlıkları bulunuyor.

Kapsülün 622 metrelik mesafeyi 15 dakikada alması bekleniyor. Bir problemle karşılaşmaları halinde, madenci, kafesi kapsülün tepesinden ayırarak gerisin geri aşağıya inebilecek.

ÖZEL KIYAFETLER VE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ İLE ÇIKACAKLAR
Madenciler astronotlar için tasarlanmış, kalp atışlarını, solunumlarını, ateşlerini ve oksijen tüketimlerini ölçebilen özel giysiler giyecekler. Madencilere, gün ışığını ilk gördüklerinde sorun yaşamamaları için özel güneş gözlükleri verildi.

Yeryüzüne çıkarılan madenciler hemen doktor kontrolünden geçirilecek. Durumu iyi olanlar aileleriyle görüştükten sonra daha ileri tetkikler için Copiapo kentindeki hastaneye kaldırılacak.

2 KAŞIK TON BALIĞI, BİR YUDUM SÜT...
San Jose'deki maden kazası 5 Ağustosta meydana gelmiş, 17 gün sonra madencilerin hayatta oldukları belirlenmişti.

Şili'de çöken madende mahsur kalan işçilerin, sığınakta kendi koydukları kurallar çerçevesinde günaşırı 2 kaşık ton balığı, bir yudum süt, bir parça kraker ve bir lokma şeftali yiyerek hayatta kaldıkları bildirilmişti.

Çeşitli sağlık sorunları olduğu anlaşılan madenciler için ekipler her türlü önlemi de almış durumda. Yüzeye yapacakları yolculuk öncesi madencilere yardımcı olması amacıyla San Jose madenine önce bir sağlık görevlisi gönderilecek.

Madenin girişinde kamp kuran madencilerin eşleri ve kız arkadaşları ise sevdiklerini nasıl karşılayacaklarını planlıyor.

YÜZLERCE GAZETECİ MADENDE
Öte yandan dünyanın dört bir yanından gazeteciler, madencilerin çıkışlarını yansıtmak için Şili'deki San Jose'ye akın etti.

Madende halen yaklaşık 1000 gazeteci olduğu sanılıyor.

Madencilerin bir daha madene inmelerine pek gerek kalmayacak gibi görünüyor. Çünkü madencilere kitap yazmaları, sayısız televizyon şovuna katılmaları, filmlerde yer almaları, bedava tatil yapmaları gibi teklifler sunuluyor.

33 madenci 5 Ağustos'tan bu yana yer altında mahsur ve yerin 622 metre altında korunaklı bir bölmede yaşıyor.

San Jose Madeni çevresinde güvenlik önlemleri artırılırken, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'nın bu akşam madene gideceği açıklandı.

Dünyanın en uzun süre yeraltında kalan insanları olan madenciler daha önce birçok kez Cumhurbaşkanı Pinera'yla telefonda sohbet etmişlerdi.