BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  DÜNYA

Silahlı çiftçiler ABD'de federal binayı işgal etti

FBI, Oregon eyaletindeki Burns kasabasında bir devlet binasının silahlı eylemciler tarafından işgalini sonlandırmak için yerel polisle birlikte "barışçıl" çözüm arayışı başlattı.

Abone ol

ABD'nin Oregon eyaletinde yerel halktan silahlı bir grubun, devlete ait yaban hayatını koruma merkezini işgali sürerken, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), işgalin sona ermesi için yerel polisle işbirliği başlattığını açıkladı.

Burns kasabasındaki devlete ait merkezin silahlı eylemciler tarafından işgaliyle ilgili soruşturma başlatan FBI, ülkede daha önce yaşanan silahlı eylemlerdeki tutumundan farklı bir yol izleyerek, silahlı işgalci gruba müdahale etmek yerine, eylemin barışçıl yollarla sona ermesini bekliyor.

Ülkedeki silahlı eylemcileri genelde ölü veya yaralı olarak etkisiz hale getiren FBI, Oregon'daki silahlı protestocuların işgal eylemini çatışma olmadan sona erdirmek için Harney County Şerif Bürosu, Oregon Eyalet Polisi ve yerel polis birimleriyle ortak bir çalışma başlattı.

Eyaletin orta kesimlerinde yer alan Burns kasabasında yaklaşık 300 kişilik bir grup, çiftçilik yapan Dwight ve Steven Hammond adlı kişilerin cezaevine girmesini engellemek amacıyla cumartesi günü protesto gösterisi başlatmış ve hükümet güçlerine karşı silahlı direniş yapacaklarını açıklamışlardı.

İşgale son vermeyeceklerini bildiren protestocuların sözcüsü Ammon Bundy açıklamasında, "Ülkemizi seviyoruz. Güç kullanmaya niyetimiz yok. Ancak bize karşı kuvvet kullanılırsa, kendimizi savunacağız" ifadesini kullandı.

Bu arada, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Başkan Barack Obama'nın eyaletteki silahlı işgalle ilgili yaşananları yakından takip ettiğini ve yetkililerden bilgi aldığını belirterek, krizin barışçıl yollarla çözülmesini beklediklerini aktardı.

"Terörist mi? eylemci mi?"  

Silahlı eylemcilerin iki gün önce başlattığı hükümet karşıtı silahlı eylem, ABD medyasında farklı bir tartışmayı başlattı.

Olayı genel olarak "çiftçilerin isyanı" olarak niteleyen ana akım medya, işgalcileri "silahlı aktivist" olarak görürken, özellikle sosyal medya başta olmak üzere bir çok liberal yayın organı  "silahlı terörist" nitelemesi yapıyor. 

Hükümet karşıtı silahlı eylemcilerin kendilerini savunmak için devlete karşı silah kullanma ihtimaline dikkat çeken liberal medya, eylemi düzenleyenleri "yerli terör aktörleri" olarak niteliyor.

Ölümü göze alan 150 silahlı eylemcinin devlet binasını işgalinin "barışçıl bir eylem olarak yorumlanamayacağı" görüşünde birleşen liberal gözlemciler, grubun beyaz Amerikalı değil de, Müslüman veya siyahi Amerikalı olması durumunda polisin tepkisinin farklı olacağı görüşünde birleşiyor.