BIST 9.550
DOLAR 34,51
EURO 36,12
ALTIN 3.004,18
HABER /  GÜNCEL

Silahlar değil dengbejler konuşacak

Kürt Sorununa bilimsel açılım. Silahların susmadığı Hakkari'de Kürt edebiyatının simgesi Dengbejler konuşulacak.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Terör saldırılarıyla Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Hakkari’de sessiz sedasız bir de “açılım” gerçekleşiyor. Dengbêjlerin mekanı kentte ilk kez bir devlet üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı için üç gün sürecek bir konferans düzenleniyor.


Geçtiğimiz yıl Kürt Kadını Kongresi düzenleyen Hakkari Üniversitesi bu yıl da Kürt Dili ve Edebiyatı Günleri için hazırlıklarını tamamladı. Temmuz ayında gerçekleşecek 3 günlük program için dünyanın farklı üniversitelerinden 23 uzman Türkiye’ye gelecek. Yabancı bilim adamları, yazarlar ve şairler Hakkari’ye giderek Kürt Edebiyatını tartışacak.

Hakkari Üniversitesi’nin Oxford doktoralı rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli kongreyle ilgili, “Kürt dili ve kültürü kayda geçmeli. Bu bir kültürel değer. Binlerce yıldır burada yaşayan bir halk ve onların kültürü var. İnsanlığın ortak değerinden bahsediyoruz. Bu nedenle kaybolması önlenmeli, korunmalı ve geleceğe taşınmalı. İnsanlar uzun yıllardır burada bu dili konuşuyor. Bu görmezlikten gelinemez” dedi.

35 MİLYON İNSAN KONUŞUYOR

Belenli’nin verdiği bilgiye göre Kürtçe’yi farklı ülkelerde yaklaşık 35 milyon insan konuşuyor. Melayê Cizîrî, Ahmedê Xanî ve Nalî’den, Mahmud Baksi, Mehmed Uzun, Goran ve Hejar Mukriyanî gibi yazar ve şairlerle temelleri atılan bu dil ve edebiyat üzerine Rusya, Avrupa ve Ortadoğu’nun bazı ülkelerinde çalışmalar yapılmış. Bugün Kürtçe, edebiyatıyla birlikte, evlerden çıkıp serbest bir şekilde idari ve akademik alanlarda da kullanılmaya başlandı. Türkiye’de de bu alandaki çalışmaların üniversiteler yoluyla sürdürülmesi gündemde. Bu program ile de Kürt dili ve edebiyatının bugünkü durumu konuşulacak.

SUNUM DİLİ KÜRTÇE OLACAK

16-17-18 Temmuz 2010 tarihlerinde, üç gün sürecek bir konferansta araştırmacı, akademisyen ve yazarlar bir araya gelecek. 21. Yüzyılda Kürt Dili ve Edebiyatı adıyla düzenlenecek konferansın dili sadece “Kürtçe” olacak.

Kongreye katılacak uzmanlar:
Yrd. Doç. Selim Temo Ergül-Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyesi, şair ve yazar, Prof.Dr. Kadri Yıldırım-Mardin Artuklu Ünv. Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü, Yrd. Doç İbrahim Seydo Aydoğan-INALCO Ünv.Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Milli Enstitüsü, Sami Tan –İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı-Dil Bilimci, Süleyman Çevik-Nûbihar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Yrd. Doç. Hashem Ahmadzadeh-Exeter Ünv., Yrd. Doç.Farhad Shakely-UPSALA Ünv., Doctorant .Ergin Opengin-Sorbonne Ünv., Jalile Jalil-Araştırmacı/Kürt Araştırma Akademisi Başkanı(Viyana), Ehmedi Huseyni-Şair, Lorin Doğan-Yazar, Reşo Zilan-Paris Kürt Enstitüsü Kurmanci Grubu Başkanı, Yrd.Doç.Ferhad Pirbal-Hewler Güzel Sanatlar Colleji, Yrd.Doç.Halkawt Hakeem-INALCO Ünv.Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Milli Enstitüsü Kürt Dili bölüm Başkanı, Müeyyed Tayyib-Şair/Yazar, Eskere Böyik-Araştırmacı /Yazar, Yrd.Doç.Bave Naze-Duhok Ünv., Roşan Lezgin-Yazar/Çevirmen, Yılmaz Özdil-Sinemacı, Yrd.Doç.Behroz Shucai-Duhok Ünv., Ahmet Aras-Araştırmacı /Yazar, M.Xalid Saduni- Araştırmacı /Yazar, Ewdila Peşew-Şair.