BIST 9.949
DOLAR 35,24
EURO 36,70
ALTIN 2.982,58
HABER /  GÜNCEL

Silahını bırakan K.Iraka gelebilir!

Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin dış ilişkiler temsilcisinden ilginç bir açıklama geldi

Abone ol

Kuzey Irak'ta yapılan seçim sonuçları henüz kesinlik kazanmazken liderliğini Kuzey Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (IKDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dizai'den ilginç açıklamalar geldi...

Dizai, “Silah bırakıp dağdan inen ve bu bölgenin yasalarına uyan PKK'lılar burada ‘Bir vatandaş gibi' kalabilir. Zaten böyle birçok eski PKK'lı var. Ancak asıl önemlisi 4-5 bin insanın nasıl ve ne şartlarda silah bırakacağıyla ilgili. Çünkü sayı az değil” dedi.

PKK KONUSUNDA ÜÇ İTTİFAK DEVAM EDİYOR

PKK ve Kürt sorununun çözülmesi için Irak, Türkiye ve ABD’den oluşan üçlü ittifakla oluşan sürecin belli bir noktaya geldiğini kaydeden Sefin Dizai, şöyle konuştu:
“Sayın Neçirvan Barzani Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. İleride bazı görüşmeler olacak. Zaten sosyal ve ekonomik entegrasyon ileriye doğru gidiyor. Siyasi tablo netleşirse komşu ülkeler açısından da net bir durum ortaya çıkacak. Bölgedeki bütün partiler, hükümet ve meclis komşu ülkelerle güzel bir ilişki yaratacak. Zaten bütün partiler bu konuda hemfikir. Hükümetimizin programı önümüzdeki süreçte ortaya çıkacak. Ancak bölge yönetiminin politikası komşu ülkelerle iyi ilişkiler üzerine kurulu. Türkiye’nin kendi içinde de yeni bir süreç başladı. Kürt sorunu artık net bir şekilde ortaya çıktı, konuşuluyor. Hem İmralı’dan hemde devletin yol haritasıyla ilgili çalışmalar var. Artık bu sorun bundan sonra devletin politikası olmalıdır. İlişkiler bence daha iyi olacak.”

TÜRKİYE'NİN DÜŞÜNCELERİ DEĞİŞTİ

Safin Dizai, Türkiye'nin kendilerine eskisi gibi, “Gidin dağlardan PKK'yı temizleyin, liderlerini bize teslim edin” gibi isteklerde bulunmadığını anlatırken, “Şu anda artık bir çözümün peşindeyiz. Bunun nasıl çözüleceğiyle Türkiye’nin farklı düşünceleri var. Türkiye’nin bu konuda askeri faaliyetleri sürüyor. Kendi sınırları içinde Türkiye gerekeni yapıyor. Ancak sınır ötesinde de bir karar birliği var, ‘bu sorun çözülmelidir' deniyor. Bunu değişik yöntem ve düşüncelerle çözmek gerekiyor. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Gül’ün bu konuyla ilgili net açıklamaları oldu. Bunu biz artık hükümetin, değil devletin politikası olarak görüyoruz. Aynı zamanda Kürt yönetimi olarak bu üçlü mekanizmanın içinde yer alıyoruz. Bu mekanizmanın asıl amacı tehlikeyi kontrol altına almak ve önünü kesmektir. Bu konuda PKK’ya yönelik bir operasyon söz konusu değil. Ateşkesin devamı, silahların susturulması süreci yaşanıyor” dedi.

MAHMUR KAMPI'NDA GÖREV TÜRKİYE'YE DÜŞÜYOR

Musul yakınlarındaki Mahmur Kampı'nda Türkiye'den göç eden yaklaşık 11 bin kişinin yaşadığını söyleyen Sefin Dizai, “Burada ilk görev Türkiye’ye düşüyor. Ben Ankara'da bulunurken milletvekilleri ve Türk yetkililerine bunlar sizin vatandaşlarınız. 1994 yılından beri herhangi bir nedenden dolayı Türkiye’yi terk etmişler. Bunlar sivil halk. Kızılayın ve milletvekillerinin içinde bulunduğu heyet gönderin' dedik. Bunlar gelip inceleme yapsın. Türkiye’ye dönmeye ikna etmeliler. Dönmek istiyorlarsa ‘BM ve Mülteciler Yüksek Komiserliği denetimi altında size yardım edeceğiz köyünüze dönün hayatınıza devam edin' denilmesi gerekiyor. Bunu Türk devletinin yapması gerekiyor. Bu bizim yapacağımız bir iş değil” dedi.

Uzun süre IDKP'nin Ankara'daki bürosunda temsilcilik yapan Dizai, PKK'lı teröristlerin silah bırakması ve Mahmur Kampı ile bir çok senaryonun bulunduğunu belirterek, yunları söyledi:
“PKK, yarın ‘silah bırakacağım' dese ‘Irak yönetimi, BM ya da başka bir kuruma silahlarımızı teslim ediyoruz', ‘Dağlardan iniyoruz' dese ne olacak? Üçüncü bir ülke bunları kabul edebilecek mi? Buna mutlaka çözüm bulunması lazım. Türkiye'nin buna karşı yasa çıkarma durumu yoksa, Türkiye'ye dönmek istelerse bunun bir mekanizmaya bağlanması gerekiyor. 300-500 kişi dönmek istemiyorsa burada belli şartlarda yerleşme imkanları da var. Ama şöyle bir karar yok, çok senaryolar var. Ama gelin 4 bin 5 bin insana Mahmur’a yerleşim demek ne amaca hizmet eder. Büyük bir hapishane olur Mahmur. Bunu konuşmamız lazım.”

DAĞDAN İNEN PKK'LILAR BURADA KALABİLİR

1994 yılında Türkiye’den gidenlerin yaşadığı Mahmur Kampı’nın durumuna da değinen Sefin Dizai, Mahmur’un boşaltılmasıyla ilgili herhangi çalışma bulunmadığını söyledi. Dağdaki PKK'lılardan kendilerine teslim olanların, sivil yaşama döndüğünü ve farklı işlerde çalıştığını kaydeden Dizai, “Silah bırakıp dağdan inen ve bu bölgenin yasalarına uyan PKK’lılar burada kalabilir. Zaten böyle bir çok eski PKK’lı var. Ancak asıl önemlisi ise 4-5 bin insanın nasıl ve ne şartlarda silah bırakacağıyla ilgili. Çünkü sayı az değil. PKK'lıların yarısı Türkiye, Irak, Suriye ve İran vatandaşları. Türkiye vatandaşı olmayanların dışındakiler belki Suriye, Irak ve İran’a dönmek istemezler. Bir sürü problem var. Dönseler belki ülkeleri onları affetmez. Bu konuda ince ayarlamalar yapmak lazım” dedi.

KÜRT KONFERANSI GERÇEKLEŞİRSE

Erbil'de daha önce yapılması plananan ancak ertelenen Kürt Konferansı ile ilgili bilgi veren Safin Dizai, Kürt konferansında, ‘Şiddete hayır, barışa evet' denileceğini anlatırken, “Şiddete hayır, barışa evet sadece Türkiye Kürtler'i için değil bütün Kürtler için geçerli olmalı. Konferanstan böylesi kararlar çıkarsa Türkiye ne yapacak? Nasıl bir yol izleyecek bu da önemli. Türkiye bu kararları kabul edecek mi. Genel af olur mu? Veya eve dönüşle ilgili çalışmalar yapılırmı? Bunlar teknik meselelerdir” dedi.