İran, Kuzey Kore ve Suriye yıllık 70 milyar doları değerindeki küresel konvansiyonel silah ticaretini düzenleyen ve bu alanda bir ilk olan anlaşmayı engelledi.
Abone olİran, Kuzey Kore ve Suriye yıllık 70 milyar doları değerindeki küresel konvansiyonel silah ticaretini düzenleyen ve bu alanda bir ilk olan anlaşmayı engelledi.
Taslak uzlaşma metninde, insan hakları ihlallerinde kullanılması durumunda, konvansiyonel silahların ilgili ülkelere satılması yasaklanıyor.
Anlaşmayı destekleyenler, 193 Birleşmiş Milletler üyesi ülkenin de taslak metne destek vermelerini umuyordu.
Şimdiyse uzlaşmanın BM Genel Kurulu'na taşınması ve burada da büyük bir oy çoğunluğuyla kabul edilmesi bekleniyor.
Diplomatlar, denetimsiz silah akışına engel olmak için on yıla yakın süredir bu anlaşma üzerinde çalışıyordu.
Uzlaşma, anlaşmaya taraf ülkelerin silah ambargolarının ihlal eden, ya da soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ya da terörde kullanılabilecek konvansiyonel silah ihraç etmesini yasaklıyor.
Ayrıca silahların karaborsaya düşmesine engel olma şartı getiriliyor.
İranlı temsilci Muhammed Hazai, anlaşmanın 'siyasileştirilmeye ve ayrımcılığa çok açık' olduğunu söyledi.
Hazai ayrıca anlaşmanın, isyancı grupları kast ederek 'saldırganlık yapanlara' silah satışının engellemediğini vurguladı.
Suriyeli Büyükelçi Beşar Caferi de anlaşmanın "silahlı terör gruplarına ya da devlet olmayan aktörlere' silah tranferine engel olmadığnıı söyledi.
Caferi, "Maalesef ulusal kaygılarımız dikkate alınmadı' dedi.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'ın silah denetimi uzmanı Anna Macdonald da anlaşmanın çerçevesinin dar olduğunu vurguladı.
Macdonald, "Sadece bazılarını değil, tüm konvansiyonel silahları kapsayan bir anlaşma gerekiyor. Kongo'da, Mali'de, Suriye'de ve silahlı şiddetten her gün acı çeken insaların yaşamında fark yaratacak bir uzlaşmaya ihtiyacımız var" dedi.
Geçen yıl da, ABD, Rusya ve Çin'in konuyu değerlendirmek için daha çok zamana gerek duyduklarını söylemeleri nedeniyle anlaşma sağlanamamıştı.