"Şike" yasasında değişiklik öngören teklif Genel Kurul'da kabul edildi
Abone olSporda şike, spor alanlarına yasak madde sokma, hakaret içeren tezahüratta bulunma cezalarını azaltan yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapan Kanuna göre, bir çok cezada indirime gidiliyor.
Bir spor karşılaşmasının sonucunu etkilemek için bir başkasına kazanç veya başka menfaat sağlayan kişiye verilen hapis cezası indiriliyor. Bu kişilere verilen hapis cezasında 12 yıla kadar olan üst sınır 3 yıl, 5 yıl olan alt sınır da 1 yıl olarak uygulanacak.
Suçu, federasyon veya spor kulüpleri ile spor alanında faaliyet gösteren tüzel kişilerin genel kurul ve yönetim kurulu başkan veya üyeleri, teknik, idari yöneticileri, kulüplerin, sporcuların menajer veya temsilciliğini yapan kişiler işlerse, ceza yarı oranında artırılacak.
Şike ve teşvik primi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemeyecek, verilen hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek.
Bu suçların, değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi halinde, bunlardan en ağır cezayı gerektiren fiilden dolayı verilecek ceza, 4'te 1'den 4'te 3'üne kadar artırılarak, tek ceza olarak uygulanacak.
Bu suçlardan cezaya mahkum olan kişi; ayrıca TCK'nın 53. maddesi hükümlerine göre, spor kulüpleri ve federasyonları, bünyesinde sportif faaliyetler yapılan tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapamayacak. Böylece, spor federasyonları ve kulüplerinin başkan ve üyelerinin, soruşturma sonucunda açılacak davada beraat etmeleri halinde, yargı yönünden görevlerine devam etmelerinin önünde bir engel kalmayacak.
YASAK MADDE SOKANLAR
Spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulmasına ilişkin cezalar da indiriliyor.
Buna göre, bulundurulması suç oluşturmamakla beraber yasak kapsamına giren alet veya maddeleri spor alanlarına sokan kişiye 3 aydan 1 yıla kadar verilen hapis cezası, 1 yıla kadar hapis şeklinde uygulanacak.
Spor alanlarına, bulundurulması yasak olmamakla beraber kesici, ezici, bereleyici, delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddeleri seyircilere sağlamak amacıyla spor alanına sokan, spor alanında seyircilere sağlayan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis yerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alacak.
Bu alet veya maddeleri spor alanında kullanan kişi, bu suretle müsabaka düzeninin bozulması halinde, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası yerine 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
HAKARET İÇEREN TEZAHÜRAT
Kanun, hakaret içeren tezahüratta bulunanlara da hapis cezası indirimi getiriyor; hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan 1 yıla düşürülüyor.
Spor alanlarında veya çevresinde, toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet, mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç işlemezse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası yerine, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alacak.
Spor karşılaşmalarına seyirci olarak katılmaktan yasaklanan kişi, bileti olmadan spor alanlarına girerse hapis cezasına değil, adli para cezasına çarptırılacak. Adli para cezası da 50 günden az olamayacak.
MAHKEMELER DEĞİŞİYOR
Yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişiye verilen ceza da 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasından, 20 günden az olmamak üzere adli para cezasına dönüştürülüyor. Bu durumun, müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde, bu kişi hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Bu düzenleme kapsamına giren suçlardan dolayı yargılama yapmaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ihtisas mahkemesi olarak görevlendireceği, asliye veya ağır ceza mahkemeleri değil, sulh ve asliye mahkemeleri yetkili olacak.
GENÇLİK VE KÜLTÜR MERKEZLERİ KURULACAK
TBMM Genel Kurulunda, kanun teklifinin görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye'nin her tarafında, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, çok sayıda Gençlik ve Kültür Merkezi inşa edeceklerini, bu merkezlerin gençler arasındaki kaynaşmaya önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Kılıç, Kocaeli'nin ''Üniversiad'' adaylığından çekilmesine ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin yaptığı etkinliklerin kalitesi nedeniyle bu etkinliklere olan talebin de artığını söyledi.
Kılıç, Kocaeli için ''üniversiad'' etkinliğini yapmak üzere talepte bulunduklarını, yalnızca isim hakkı parasının 20 milyon avro istendiğini söyledi. Formula-1 etkinliğinde de ''Türkiye nasıl olsa istekli'' denilerek rakamın 26,5 milyon dolara çıkartıldığını anlatan Kılıç, bu noktada söz konusu etkinlikten de vazgeçtiklerini söyledi. Suat Kılıç, ''Kocaeli'ye 20 milyon avro rakamı dayatılınca, 'Biz bu kaynağı Kocaeli'de spora yatırım olarak yönlendirebiliriz' diye düşündük'' dedi.
Kılıç, söz konusu 20 milyon avronun Kocaelispor'a verilip verilmeyeceği yönündeki bir soruyu yanıtlarken, ''Milletin parası üzerinde bu kadar kolayca tasarruf edebilmek mümkün değildir. Popülizm adına bunu yapmak da doğru değildir'' dedi.
Suat Kılıç, Türkiye'nin Avrupa Futbol Şampiyonası ile olimpik oyunlar dışında yapmadığı, uluslararası organizasyon kalmadığını söyledi. Kılıç, 2020'de olimpik oyunlara İstanbul ile aday olacaklarını hatırlattı.
Kılıç, Türkiye genelinde, 2011 yılında yapılan, yapılmakta olan toplam 125 tane sentetik çim yüzeyli nizami futbol sahasının bulunduğunu bildirdi.