BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Şike davasının seyrini değiştirecek teklif

CHP'li vekillerin verdiği yasa önerisi şike davasının seyrini baştan sona değiştirecek...

Abone ol

"Şike" davası olarak bilinen davayı izlemekle görevlendirilen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ve arkadaşları, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa'da tek maddelik değişiklik yapılması için yasa teklifi hazırlayarak TBMM'ye sundu.

6222 sayılı yasa 1 yıldır yürürlükte olmasına karşın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yetkili ihtisas mahkemeleri belirlemediğine işaret eden Oran, "Biz zaten CHP olarak özel yetkili mahkemelere karşıyız, bu mahkemeler kaldırılmalıdır.

Ama madem HSYK bir yıldır görevini yapıp spor davalarına bakmakla görevli ihtisas mahkemelerini belirlemedi, bu davalar ÖYM'lerde görülmek zorunda kalıyor, biz de teklifimizle bu durumda yetkili mahkeme görevlendirilene kadar bu davalar asliye ceza mahkemesinde görülsün' diyoruz" açıklamasını yaptı. Oran, bugün Çağlayan adliyesine giderek "şike" davasını da izledi.

TEK MADDELİK YASA TEKLİFİ

Oran'ın hazırladığı ve yine bu davayı izlemekle görevlendirilen İstanbul Milletvekilleri Celal Dinçer, Kadir Gökmen Öğüt ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın da imzası bulunan tek maddelik yasa teklifi TBMM'ye sunuldu.

CHP, ÖYM'LERE KARŞI

Oran, 6222 sayılı Yasa 14 Nisan 2011 günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesine ve yasada "Bu yasada yer alan suçlarla ilgili yargılama yapmaya HSYK tarafından görevlendirilecek ihtisas mahkemeleri yetkilidir" denilmesine karşın, HSYK'nın bugüne kadar herhangi bir mahkemeyi ihtisas mahkemesi olarak görevlendirmediğine dikkat çekti. Oran, "Bu sebeple de ortaya sorun çıkıyor. Konuyla ilgisi olmayan, konu hakkında bir uzmanlığı bulunmayan, sporun ruhunu ve dinamiklerini bilmeyen bir mahkeme davaya bakıyor. Dolayısıyla mahkeme de doğru değerlendirme yapabilme tecrübesine, bilgisine sahip değil. Bu yüzden de davada birçok çarpıklık var. Biz CHP olarak özel yetkili mahkemelere karşıyız. Bu mahkemeler bugün AKP rejiminin özel mahkemeleri olmuş durumda" dedi. CHP'li Oran'ın teklifle ilgili açıklaması şöyle:

DİNLE, KAYDET, MONTAJLA, SERVİS ET, TUTUKLA

"Bu mahkemelerde görülen tüm davalarda aynı "telefonunu dinle, kaydet, montajla, medyaya servis et, tutukla" operasyon modeli var. Dolayısıyla bu şekilde işleyen mahkemelerden sağlıklı bir sonucun çıkması da zor. Nitekim dava da sağlıklı yürümüyor, soruşturma safhasında sporculardan itiraf almak için bir takım psikolojik baskı yöntemleri uygulandığına, çeşitli yöneticilere hakaret ve darp edildiğine, usulsüz teknik takip yapıldığına dair ortaya çıkan ciddi olaylar var.

Spor Türkiye için çok önemli. Sporla ilgilenen 50 milyon insanımızın gözü bu davada. Ama Türkiye için adalet de, hukuk da, yargı da önemli.

Bu davadan da adil, hakkaniyete uygun bir sonucun çıkması lazım. Bunu herkes bekliyor. Bu zamana kadar dava adil bir şekilde yürütüldü mü? Hayır. Ortaya çıkan bu kadar insan hakkı ihlalinden sonra bunu söylemek zor.

HSYK GEREKLİ ADIMLARI ATMALI 

Dolayısıyla dava süreci sağlıklı yürümeli. Ancak özel yetkili mahkemelerde herhangi bir davanın sağlıklı yürümesi çok mümkün değil, spor ile ilgili bir davanın sağlıklı yürümesi ise daha da zor. O sebeple değerli milletvekillerimizle birlikte uzman hukukçularla görüşerek bir yasa teklifi hazırladık. Teklif ile yasaya bir cümle ekliyoruz. Diyoruz ki:

"Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun herhangi bir mahkemeyi ihtisas mahkemesi olarak görevlendirmemesi halinde yetkili mahkeme suçun işlendiği mahal asliye mahkemesidir" Bu sayede davanın özel yetkili mahkemelerden alınmasını ve HSYK'yı görevini hatırlayarak, gereken adımı atmaya zorlamayı düşünüyoruz. HSYK bugün kanunun kendisine verdiği görevi yerine getirmediği için aylarca özgürlüğünden mahrum kalan insanlar var. Böyle bir ayıbı, haksızlığı kabul edemeyiz. Yasa teklifi ile bu haksızlığın tekrarlanmaması için de güçlü bir adım atmış oluyoruz.

ÖZGÜRLÜĞÜN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKACAK

Bunun haricinde de şunu diyorum, hükümet ve belli odaklar, artık her yeri ele geçirme, her yere müdahale etme zihniyetinden vazgeçmeli. Türkiye'yi her alanda, bir çatışmaya sokan, insanları birbirine düşüren bu baskıcı algıdan kendilerini uzak tutmalılar. Türkiye daha adil, daha demokrat, daha özgür bir ülke olacak. Bunun önündeki tüm duvarlar da öyle böyle kırılacak. Kimse merak etmesin."