BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,75
ALTIN 2.967,03
HABER /  GÜNCEL

Siirt'teki tuhaf evin sırrı çözüldü!

Siirt'te bir evde 4 ayda 300'den fazla yangın çıkmasıyla ilgili bilimsel bir yaklaşım gerçekleştirildi.

Abone ol

Siirt'te Toprak ailesinin kullandığı eşyalar, bilinmeyen bir nedenle yanıyor. Siirt Valisi Ahmet Aydın olayı 'fizik ötesi bir olay olarak nitelerken müftü cinleri işaret etmişti. Türkiye Bilimler Akademisi de bugün yaptığı açıklamada olayı bilimsel açıdan değerlendirdi.

Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Üner Tan, Siirt'te bir evde 4 ayda 300'den fazla yangın çıkmasıyla ilgili ''Kirli ve pis şeyler durdukça bunlardaki yağ, üstü de örtülü olunca oksitleniyor ve için için yanmaya başlıyor'' dedi.

BİLİMSEL BİR KANITI VAR

Tan, bilimsel çalışmalarını yürüttüğü Çukurova Üniversitesi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Siirt'te evlerinde 4 ayda 300'den fazla yangın çıkan Toprak ailesinin Türkiye gündeminde önemli bir yer tutuğunu ancak olaya bilimsel bir yaklaşım getirilmediğini ifade etti.

Ailenin ve halkın kafasının karıştığını ifade eden Tan, bilimin bir konuyu açıklamak için deneysel kanıt istediğini belirterek, bu olayın da böyle bir kanıtı olduğunu savundu.

Tan, ''Bu olayın bilimsel bir kanıtı var. Bu yanma olayıdır. Bir şey nasıl yanar. Eğer bir şey yanıcı maddeyse ve oksijenle irtibat sağlarsa yanar'' dedi.

Bir eşyanın hatta insanın bile kendi kendine yanabileceğini belirten Tan, ''Bu aile şükretsin ki kendileri yanmadılar. Bir gün kendileri de yanabilirler dikkat etsinler'' diye konuştu.

BELLİ BİR SÜRE SONRA ALEV ALIYOR

Geçmişte yapılan bir deneyi fotoğraflarıyla anlatan Tan, şöyle devam etti:

''Deneyde bir kovaya bez parçaları konuluyor ve üzerine keten yağı dökülüyor. Bir şey kirlenince yağlanır. Bu yağ dökülerek bu taklit ediliyor. Bu kovaya ısısını ölçmek için de bir cihaz takılıyor. Başlangıçta 42 derece. 3 saat beklendikten sonra ısı 178 dereceye çıkıyor. Duran yığınlarda ısı artır. Mesela çöp yığınları eşilmezse veya havalandırılmazsa zamanla yanar. Deneyde zamanla bezler kararmaya başlıyor, 4 saat sonra ısısı 212 dereceye çıkıyor ve kenarlarından duman çıkmaya başlıyor. 5 saat sonra ısı 370 derece oluyor ve dumanlar iyice artıyor. 7 saat sonra 431 derecede alevler çıkmaya başlıyor. 8 saat sonunda bezler iyice alevli şekilde yanıyor. Yani kirli ve pis şeyler durdukça bunlardaki yağ, üstü de örtülü olunca oksitleniyor ve için için yanmaya başlıyor. Yanmak demek oksitlenmek demek zaten. Eğer ısı kaybolmazsa belli bir süre sonra alev alıyor.''

Kirliliğin kimyasal reaksiyonlara yol açtığını, bu durumun çok nadir görülen bir olay olduğunu ve 20-25 yılda bir meydana gelebildiğini anlatan Prof. Dr. Tan, olayın çözümü için ailenin evinin ve tüm eşyasının değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

siirtteki-toprak-ailesinin-evini-cinler-mi-yakiyor.jpg