Siirt'in Kurtalan ilçesinde yaşayan köylüler susuzluğa karşı ilkel yollarla mücadele veriyor. O yollardan biri de ...
Abone olSiirt'in Kurtalan ilçesinde köylüler ilkel şartlarda susuzluğa karşı mücadele ediyor. 15 yıl önce attıkları imzaların bugün susuz kalmalarına neden olduğunu belirten köylüler hayvanların içtikleri kaynaklardan su temin etmeye başladılar.
Kurtalan ilçesi Tütün köyüne bağlı Çay mezrasında 15 yıl önce yapılan içme suyu deposunun çalışır vaziyette olduğu bildirilerek kendilerine teslim edildiğini öne süren köylüler, deposu hiç kullanılamadığını dile getirdi. Susuz kalan köylüler hayvanların içtikleri kaynaktan içecek su temin ediyor.
Eşeklerle taşıyorlar
Attıkları imza yüzünden susuz kalan köylüler içme suyu temin etmek için eşekler ile su taşıyorlar. İçtikleri sudan dolayı köydeki vatandaşların çoğunun hastalandığını kaydeden A. Vahap Tigu, "Her gün buraya gelip böyle su taşıyıp götürüyoruz. Bu sudan hep zehirleniyoruz. Yılın büyük bir kısmını bu sudan dolayı hastanelerde geçiriyoruz. Yetkililerden bir an önce bizlere yardım etmelerini istiyoruz. Köyde bu sudan başka hiçbir yerde su yok, bütün köy buradaki suyu kullanıyor. Köyde 15 hane var; bu su nasıl yetsin bu köye. Bütün köylerin suyu var bir tek bizim köyün suyu yok" dedi.
Köyün yarısı hasta
Köylüler açtıkları bir çukurdan su çıktığını ve bu suyu bidonlara doldurarak içme suyu ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlatarak hayvanların da aynı çukurdan su içtiğini söyledi. Köylüler, "Şimdi köyde 15 hane var ve bütün köy bu çukurlu yerden su alıyor. Burada da yeterli su çıkmadığı için, köyün hemen hemen yarısı ya burusalladır ya da tifo gibi hastalıklara kapılmıştır. Bu suyla zehirleniyoruz. Yetkililerden en kısa zamanda bizim su ihtiyacımız için yeni bir kuyu kazıp su sorunumuzu çözmelerini bekliyoruz. Evlerimize su götürdüğümüz bu suyu hem hayvanlar içiyor hem biz içiyoruz, onun için hep hastalanıyoruz" diye konuştu.
Yetkililer çare olmadı
Köyün içme suyu sorununun 15 yıldır sürdüğünü belirten Çay mezrası sakinlerinden A. Vahap Tigu, sorunu yetkililere defalarca bildirdiklerini ancak görevlililerin yeterli sayıda sondaj yapmadığını iddia ederek, "Buraya 14 -15 yıl önce bu kuyuyu yaptılar. Bize göstermelik olarak yaptıkları su deposu ve trafoyu göstererek bu su köyünüze yeterlidir diye bize işi bitirdiklerine dair kağıtlara imza attırdılar. Biz de suyu yaptıkları su deposu ve trafonun çalıştığını hesaba katarak köye yeteceğini düşünerek imza attık kağıtlara. İl özel idaresi tarafından ihale usulü ile yapılan depo çalışanları köyden ayrıldıktan sonra baktık ki kuyuyu sadece 7-8 metre kazmışlar. 7 - 8 metrelik kuyudan da ancak 1 haneye yetecek kadar su çıkar. Bir daha o su deposunu kullanamadık. Durumu defalarca yetkili mercilere bildirdik. En son yaklaşık 6 ay önce 200 metre köyün ilerisinde sondaj vurdular, ama oradan da tuzlu su çıktı. Gelen yetkililer bize dediler ki daha 5 tane sondaj vurma hakkınız var. Size illa ki su getireceğiz
dediler. Aradan 6 ay geçmesine rağmen hala bir sondaj vurulmadı" dedi.