BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  EKONOMİ

Sigortasız temizlikçi kalmayacak

Evlerde düzenli olarak çalışan hizmetçi, aşçı, şoför ve bebek bakıcısı gibi devlet tarafından çalışanlar sigortalanacak.

Abone ol

Hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi'nin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Evlerde düzenli olarak çalışan hizmetçi, aşçı, şoför ve bebek bakıcısı gibi çalışanlar sigortalanacak. Bu çalışanların sigorta primlerini de devlet ödeyecek.

Akşam gazetesinin haberine göre, AKP Hükümeti, işsizliğe karşı geliştirdiği Ulusal İstihdam Stratejisi'nin çerçevesini oluşturmaya başladı. Buna göre, istihdamını artırmak için evde düzenli olarak çalışan hizmetçi, bakıcı, aşçı ve şoför gibi ev işçileri, sigortalı sisteme geçirilecek. Ev işçilerinin sigorta priminin büyük bölümünü devlet karşılayacak. Esnek çalışma biçimi özendirilecek. Yasal güvenceleri bulunmayan part-time çalışanlara 'iş sözleşmesi' olanağı sunulacak.

PART TIME'A YASAL STATÜ
Hükümet, özellikle esnek çalışma biçimini teşvik için part-time çalışma ilkelerini hukuksal statüye kavuşturacak. Böylece toplamda yaklaşık 4 milyon kişiye esnek çalışma seçeneği sunulmuş olacak. Buna göre,  part-time iş sözleşmeleri yapılarak, çalışanların yasal hakları da güvence altına alınacak. Bunun ilk adımı Devlet Memurları Yasası'nda değişiklik yapan tasarıda atılmıştı. memurların, teknolojik gelişmelere uygun olarak evinde, ofisinde veya başka bir yerde çalışmasına olanak sağlanmıştı. Bu düzenleme, özel sektöre de uyarlanacak.

Ev işçilerine de sigorta teşviki var
AYRICA istatistiklere yansımayan ev işçilerinin koşulları da iyileşirilecek. Özellikle zengin kesimler tarafından istihdam edilen 'bakıcı, hizmetli, aşçı, şoför' gibi çalışanlar mutlaka sigortalı sisteme geçirilecek. Sigorta primlerinin büyük bölümü de teşvik amacıyla devlet tarafından karşılanacak.

EV ÇALIŞANLARINDA İŞÇİ-İŞVEREN İLİŞKİSİ YOK, DÜZENLEME GEREKLİ!
Avukat Filiz Kerestecioğlu: Evdeki çalışanların haklarının güvence altına alınması devlete düşer. İşverenin iyi niyetine bırakılmaması lazım. Bu kadınlar işçi sayılmadığı için tipik işçi-işveren ilişkisi de yok. Düzenlemeyi yapmak zor bir şey değil. Görev tanımı ve çalışma saatlerinin de iyileştirilmesi gerek.

İSTİHDAM DIŞI TUTULAN BU KADINLARIN İŞ TANIMI YOK
Nebile Irmak Çetin (Genel-İş İstanbul Konut İşçileri Şube Başkanı): Eve temizliğe gidenlerin arasında emekli öğretmenler ve bankacılar dahi var. Ama tüm kadınlar istihdam dışı tutuluyor. İş tanımı olmadığı için çocuğa baksın diye alınıyor ama temizlik ve yemek de yaptırılıyor

Mesleki kurslar yaygınlaşacak
HÜKÜMET, özel sektörün 'kalifiye eleman' ihtiyacını karşılamak için mesleki kurslara büyük önem verecek. 6 ay boyunca mesleki eğitimden geçirilecek kişilerin bu süre içinde masrafları ve sigorta primleri devlet tarafından karşılanacak. Bu işçiler daha sonra özel sektörde istihdam edilecek. Bu yolla 2013'ten itibaren her yıl 400 bin kişiye kurs verilmesi planlanıyor.

İşsizlik ödeneği genişletiliyor
İŞSİZLİK ödeneği alanların toplam işsizlere oranı 2009'daki yüzde 13.6 seviyesinden 2023'te yüzde 25'e çıkarılacak.