BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

Sigortalının tercihi özel

Özel sigortalı olsun olmasın hasta olanların devlet hastaneleri yerine özel hastaneleri tercih ediyor.

Abone ol

Koç Allianz’ın, “Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve kullanımında müşterilerin yaklaşımı” konulu araştırması, özel sigortalı olsun olmasın hasta olanların devlet hastaneleri yerine özel hastaneleri tercih ettiğini ortaya çıkardı.

Yapılan araştırma sonuçlarında, özel sağlık sigortalarında en çok ödeme yapılan hastalıklarda kanserin ilk sırayı aldığı, kanser türleri arasında ise en çok sindirim sistemi, meme ve akciğer kanserine ödeme yapıldığı görüldü. Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de kamuoyunun “genel sağlık sigortası” konusunda hiç bilgisinin olmadığını göstermesi...

Koç Allianz Murahhas Aza ve Genel Müdürü M. Kemal Olgaç, “Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve kullanımında müşterilerin yaklaşımı” konulu araştırma ilgili şunları söyledi:
“Türkiye’de, önümüzdeki on yılda, özel sağlık sigortası, toplumun tüm katmanlarına derinleşerek yayılacak ve kurumsallaşmasını tamamlamış olacak. Birkaç yıl içinde ise Türkiye’deki özel sigortası poliçe sahibi olan kişilerin 975 binlerden 3 milyona doğru genişleyeceğini tahmin ediyoruz. Sektörün lider kuruluşlarından biri olarak biz de bu araştırmayla, bu sürecin neresinde bulunduğumuzu ve sigortalı olan-olmayan vatandaşlarımızın algı ve eğilimlerini saptamak istedik.”

Koç Allianz için, Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Haydar Sur başkanlığındaki bir ekip tarafından yapılan araştırma, “özel sağlık sigortası kapsamında olan” (Koç Allianz) ve “özel sağlık sigortası kapsamında olmayan”, yaklaşık 800 kişi ile görüşülerek gerçekleştirildi. Özel sigortası poliçesi olmayan katılımcıların % 54’ü SSK,
% 20’si Bağkur, % 10’u Emekli Sandığı üyesi, % 16’sının ise hiçbir sosyal güvencesi bulunmuyor.

Özel sigortası olan da olmayan da özeli tercih ediyor
Araştırma sonuçları, özel sağlık sigortası olanların da olmayanların da, hasta olduklarında özel kuruluşlara başvurmayı tercih ettiğini gösteriyor. Özel sağlık sigortası olanlarda bu oran % 95, olmayanlarda ise % 70.

Araştırma sonuçlarında dikkat çeken nokta, özel sigortası olanların, dar gelirli de olsa özel hastaneleri tercih etmesi. Özel sigortası olan dar gelirli tabaka, % 90 oranında özel hastanelere gidiyor. Özel sigortası olmayanlarda ise bu oran % 42.

Hastane tercihinde en büyük etken yakınlık
Araştırmaya katılanların, hastalandıklarında hangi sağlık kuruluşuna gideceklerini, sağlık merkezinin yakın olup olmadığı belirliyor. Özel sağlık sigortası olanların % 32’si gideceği yer konusunda yakın olmayı kadın ve erkeklerde benzer şekilde en önemli tercih nedeni olarak göstermiştir. Özel sigortası olmayanların ise genel olarak % 25’i, bulundukları yere yakın olan sağlık kuruluşunu tercih ettiğini belirtmiştir ve bu grupta erkekler yakın kuruluşu, kadınlar ise tanıdık bir yeri birinci sırada tercih nedeni göstermiştir.

Özel sigortası olanların hastane tercihini etkileyen diğer faktörleri; % 14 ile “hekimler”, %12 ile “sigorta kapsamında olmak” oluşturuyor. Özel sağlık sigortası olmayanlarda ise “sosyal güvence”lerine göre hareket edenler %15’te kalırken, %13 gibi bir oran da “tanıdık” faktörüne göre hastane seçiyor. Erkeklerin hastanenin yakınlığına, kadınların ise tanıdık bir kuruluş olmasına en çok önem verdiği görülüyor.

Araştırma bulguları özel sigorta kapsamında olsun olmasın, toplumun % 20’sinin son bir ay içinde en az bir kez sağlık kuruluşundan hizmet aldığını gösteriyor. Son bir yıl için bu oran % 60.

En çok kanser tedavisi için özel sigorta kullanılıyor
Araştırma sonuçları, özel sağlık sigortası olanların % 23’ünün hastanelere daha çok “genel kontrol” için gittiğini gösteriyor. Bunu sırasıyla, kadın-doğum (% 14), dahiliye (%11) ve KBB (% 10) izliyor. Özel sağlık sigortası olmayanların, hastanelerde en çok başvuru yaptığı servisin ise, % 23 gibi bir oranla dahiliye servisleri olduğu görülüyor. Bunu sırasıyla, diş (%9,5), KBB (% 8,5) ve kadın-doğum (% 8) izliyor.

Koç Allianz verilerine göre; özel sigortanın en çok kullanıldığı hastalıkların başında % 11 ile kanserler geliyor. Bunu, azalan oranlarla dolaşım ve sindirim sistemi hastalıkları izliyor.
Kanser vakalarına daha detaylı olarak bakıldığında; sindirim sistemi, meme ve solunum sistemi kanserleri başı çekiyor.

Başka ilginç bir tablo ise, 2005 yılındaki kanser vakalarının 2004 yılına göre adetsel artışı % 8 iken, harcamalardaki artış oranı %23. Bu kanser tedavisinin birim maliyetinin katlanarak arttığını gösteriyor. Kanserlere daha detaylı bakıldığında ise, en yüksek maliyetlerin; sindirim sistemi, meme ve akciğer kanserlerinde oluştuğu görülüyor.

Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine olumlu bakılıyor
Araştırma sonuçları, özel sağlık sigortası olan ve olmayanların ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin özelleştirmesine olumlu baktığını ortaya koyuyor. Özelleştirmeye olumsuz bakanlar ise özel sigortalılarda % 14, özel sigortası olmayanlarda % 21 oranında kalıyor. Araştırmada, özelleştirmeye, özellikle özel sigortası olmayan dar gelirlilerden bir karşı çıkış olduğu gözleniyor (% 47). Bu karşı çıkışın nedeni, gelecekte ücretsiz hizmetlerden yararlanamama endişesi ile açıklanıyor.

Genel Sağlık Sigortaları bilinmiyor
Araştırma sonuçları, özel sağlık sigortası olan ve olmayanların yarısının genel sağlık sigortası hakkında hiçbir şey bilmediğini ortaya koyuyor. Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgiye sahip olanlar ise %70’e varan oranlarda olumsuz görüşlere sahip bulunuyor.

Hastanelerden kaynaklanan sorunlar sigorta şirketlerine atfediliyor
Araştırmaya katılan özel sağlık sigortalı kitle, % 55 oranında sigorta kapsamındaki sağlık hizmetlerinden memnun görünüyor. Zorluk çekenler ise, işlemlerin çok uzun sürmesinden, para öderken zorluk çıkarılmasından rahatsız. Bu da, sektörün yapısından, hastanelerden vb kaynaklanan sorunların sigorta şirketlerine yüklendiğini gösteriyor.