BIST 9.890
DOLAR 35,33
EURO 36,77
ALTIN 2.960,14
HABER /  GÜNCEL

Sigortacılar zam hazırlığında

Sigortacılar yılın ilk dokuz ayında kaskoda 143,4 milyon YTL zarara uğradı. Sektörde pazarın yarısını kapsayan bu alandaki zarar, firmaları zor durumda bıraktı.

Abone ol

Sigorta şirketleri, hazirandan itibaren kasko poliçelerine zam yapmaya hazırlanıyor. Sektördeki kıran kırana rekabetten yakınan Çağrı Sigorta Aracılık Hizmetleri Müdürü Levent Kokut, bazen zararına poliçe yaptıkları; ancak bu duruma artık son vermeleri gerektiğini belirtiyor. Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak da, 'denizin bittiğini', şirket zararlarının katlanılamayacak seviyeye geldiğini vurguluyor.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin yayımladığı geçen yılın 9 aylık verilerine göre sigorta sektörü 2005'in ilk dokuz ayında 5 milyar 641 milyon 357 bin YTL'lik prim üretti. Prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,79 arttı. Ancak, şirketler, otomobil sigortalarında pazardan pay kapmak için yıllardır sürdürdükleri rekabet sonucu kaskoda teknik zarar etmeye başladı. Geçen yılki 143,4 milyon yeni liralık zararın yıl sonu itibarıyla 200 milyona çıkması bekleniyor. Kıran kırana rekabetten daha önce küçük şirketler şikayetçi olurken, büyük şirketler de bundan zarar görmeye başladı. Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, “Bu zarar şirketlerin öz varlıklarını kaybetmeye başlamalarına sebebiyet veriyor. Başta hasar maliyetleri olmak üzere tüm maliyetlerini kontrol altına alamayan, azaltamayan ve kendi şirketlerinin taşıdığı portföyle uyumlu fiyatlama politikalarını hayata geçiremeyen şirketler bu ortamda faaliyetini sürdüremeyecek.” diyor. Koçak, otomobildeki bu ciddi teknik zararın diğer branşlardan elde edilen kârları da etkilediği için şirketlerin bilançolarının 2004 yılına göre 2005'te daha olumsuz sonuçlarla kapanmasına yol açtığını vurguluyor. Şirket yöneticileri, artık fiyat rekabetinin son bulması konusunda birleşiyor, ancak bunun nasıl olacağı yönünde fikir birliği yok.

Özellikle Avrupa Birliği'ne uyum mevzuatı çerçevesinde kısa sürede yayınlanması beklenen sermaye yeterliliğinin ölçülmesine ilişkin yönetmelik taslağı şirketlerin sermaye artırmasını zorunlu kılıyor. Firmalar, 2005 yılının tüm verilerinin açıklanmasından sonra kaskoda zararları önleyici ataklara kalkmak için alternatifler üretmek istiyor. Şirket yöneticilerinin bir diğer endişesi de araç fiyatlarının gerilediği bir ortamda kaskoya yapılacak zammın sigortalılara anlatılabilmesinin zorluğu.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin yayımladığı verilere göre sektör, üretimini geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14,79 artırdı. Artış bu hızla gittiğinde 2005 yılı toplam direkt prim üretimi 8 milyar Yeni Türk Lirası’na ulaşması bekleniyor. 2004 yılının toplam direkt prim üretimi ise 6 milyar 593 yeni lira olmuştu. Anadolu Sigorta ise 560 milyon 388 bin YTL'lik prim toplamıyla ilk 9 ayın üretim birincisi oldu. En çok prim üreten ilk 10 ve ilk 20 şirketin toplam üretimden aldığı pay gittikçe yükseliyor.

Prim üretimi, kazada yüzde 22,1; trafikte 19,9; makine-montajda 22,1; tarımda 53,3; hukuksal korumada 93,2; ferdi kazada 44,6 ve sağlık dalında 16,9 oranında arttı. Yangın ve nakliyattaki prim artışı genel ortalamanın gerisinde kalırken, hayat dalı reel olarak geriledi. Kaza, toplam üretimden aldığı yüzde 31,2'lik payla yine en çok üretim yapılan dal oldu. Onu hayat, trafik, yangın ve sağlık takip etti. Sektörde halen 44 elemanter, hayat ve emeklilik şirketi faaliyette bulunuyor. Bunlardan 10 şirketin üretimi geçen yılın aynı dönemine göre azalırken 34 şirketin üretiminde artış görüldü. Hayat şirketi olarak faaliyette bulundukları dönemde portföylerinde sağlık sigortası poliçeleri bulunan emeklilik şirketlerinin bu portföylerini devretmeleri, toplam üretimlerinin azalmasına yol açtı. Devredilen sağlık portföyleri, bunların aktarıldığı elemanter şirketlerin ise toplam üretimlerinin artmasına katkıda bulundu.

Haber: Hüseyin Sümer
Kaynak: