BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.978,86
HABER /  SAĞLIK

Sigarayı bırakmanın püf noktaları

Sigarayı bırakmanın püf noktalarını biliyor musunuz? Bağımlılıktan kurtulmak için en büyük etkenler; istek ve irade.

Abone ol

Uşak Medical Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Yüzüak; sigarayı bırakmak ne kadar güç olsa da imkansız olmadığının altını çizerek, nikotinin yoksunluk belirtilerinin geçici olduğunu ve yaklaşık 2-3 hafta sonrasında bu yoksunluk hissinin minimum seviyeye düşeceğini belirtti.

Sigara kullanımının, başta kanser, kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere 50’den fazla sağlık sorununa neden olduğunu belirten Yüzüak; "Bu hastalıklardan ölüm riski, içmeyenlerden 20 kat fazladır. 50 yaşından önce sigarayı bırakanlar sonraki 15 yılda sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan ölme riskini yüzde 50 azaltmış olur.Son yıllarda geliştirilen tedavi yöntemleriyle sigaranın bırakılmasına yardımcı olunmaktadır" dedi.

BİR TARİH BELİRLEYİN

Yüzüak, sigarayı bitirmeye karar verenler için şu önerilerde bulundu; “Tarihi belirleyin, sigarayı bırakmak için en uygun olanı, yaklaşık 7-10 gün sonrasında bir gün tespit edip o gün sigaranın bırakılacağına karar verilmesidir. Hemen ardından bu karar yakınlarla paylaşılmalıdır. Bu kararınız için destekleyici olacaktır.

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Gerektiğinde yardım alın, bırakmaya birkaç gün kala sağlık profesyonellerinden yardım almak, başarı oranını 4 kat arttırır. Bugün sigarayı bırakma tedavisinde kullanılan nikotin pastili, sakızı, bandı ve ilaç gibi çok sayıda ürün mevcuttur. Sağlık uzmanlarının yönlendirmesiyle uygun bir tedavi veya tekniğin seçilmesi başarıyı daha çok arttırır. Kilo için üzülmeyin, sigarayı bıraktıktan sonra az da olsa bir kilo alımı görülebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde kolaylıkla bu kilolardan kurtulmak mümkündür.

UYANIK OLUN!

Sigara içilen ortamlardan uzak durulmalı ve çağrıştırıcı maddeler ortadan kaldırılmalıdır. Kül tablası, çakmak, kibrit gibi malzemeleri göz önünde bulundurulmamalıdır. Evde, işyerinde başka sigara içenler varsa, mümkünse hep beraber bırakılması daha uygundur. “Artık sigarayı bıraktım, bir daha başlamam” düşüncesi son derece tehlikelidir. Bağımlılık ölene kadar süren bir hastalıktır. Bu nedenle hiç gevşemeden sigaraya karşı hep uyanık olunmalıdır.