BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Sigarayı bırakmak bulaşıcı

Aynı esnemek gibi sigarayı bırakmanın da bulaşıcı olduğu ortaya çıktı.

Abone ol Sigarayı bırakmanın toplumsal olarak "bulaşıcı" olduğu ortaya çıktı. ABD'de yapılan ve dün yayımlanan kapsamlı araştırmanın sonuçları, bir gruba bağlı kişilerin sigarayı aynı zamanda bıraktıklarını gösterdi.
Harvard ve Kaliforniya üniversitelerinden araştırmacılar, 1971'den 2003'e kadar 12 bin 67 kişiyi gözlemledi. Katılımcıların evlilik, ölüm, boşanma gibi tüm ailevi değişiklikleri ile yakın arkadaşları, iş arkadaşları ve komşularıyla olan ilişkileri de not edildi.

Sonuç olarak aynı sosyal grubu paylaşan kişilerde, kişisel olarak birbirlerini tanımalarına gerek olmadan da, kültürel değişim ya da o anki duruma eğilim olduğu, bu kişilerin toplu olarak ve aynı anda sigarayı bıraktıkları görüldü.

Araştırmacılar, arka arkaya sigaranın bırakılmasını A, B ve C'den oluşan sigara kullanan bir grup ve ilişkilileriyle örneklendirdi. A, B'nin arkadaşıydı, B, A'yı tanımayan C'nin yakınıydı. C sigarayı bıraktığında, A'nın sigarayı bırakma ihtimali yüzde 30 arttı. Harvard Üniversitesinden Nicholas Christakis bu durumu aracı kişinin sosyal normları iletme rolünü oynamasıyla açıkladı.

Christakis ayrıca, sigarayı bırakan eğitim düzeyi yüksek kişilerin başkalarının sigarayı bırakmasında daha etkili olduğunu ancak iyi eğitim görmüş kişinin de başkalarının sigarayı bırakmasından etkilendiğini söyledi.

"New England Journal Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmada farklı sosyal gruplarda sigara kullananların daha fazla dışlandığı da belirlendi.

Araştırmacılar, dünyada her yıl 5 milyon kişinin ölümüne neden olan sigaranın sadece sağlığa değil, sosyal statüye de zararlı olduğunu belirttiler.

Aynı araştırmacılar, geçen yıl obezitenin toplumsal olarak bulaşıcı olduğunu ortaya koymuşlardı. Araştırmada, ailesi ya da yakın arkadaşları şişman olanlarda obezite olasılığının daha fazla olduğu ortaya çıkmıştı.