Uzmanlar, sigarayı bırakmada yüzde 30'a varan oranda etkili olduğunu söylüyor...
Abone ol11 ayın sultanı Ramazan ayı, sigarayı bırakmak isteyen tiryakiler için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Tiryakiler son yıllarda sayıları artan 'Sigara Bıraktırma Merkezleri'ne gitmek yerine, orucun da etkisiyle sigarayı kendi çabaları ile bırakıyor. Sigarayla Savaşanlar Derneği Başkanı Mustafa Aydın, İnsanlar kendileri için hep bir şeylerin milat olmasını ister. Bazıları ise Ramazan'ı kendisi için sigarayı bırakma adına milat olarak değerlendirir. Bu nedenle Ramazan'da sigarayı bırakma oranında yüzde 30'lara kadar çıkabiliyor." dedi.
Yılın on bir ayındaki müşteri sayısını giderek artıran merkezler, ramazanda tam aksine en sakin günlerini yaşıyor. Orucun yardımı ile sigarayı kendiliğinde bırakan vatandaşların, ilaçta alamadığı için merkezlere gitmediği belirtildi. Ramazanı sigaradan kurtulmak için bir fırsat olarak gören vatandaşlar, 16 saat oruç tutmanın da etkisi ile sigaradan daha rahat kurtuluyor. Oruçla birlikte öz güven kazanan vatandaşlar, sigaranın üstesinden daha rahat geliyor.
Sigarayla Savaşanlar Derneği Başkanı Mustafa Aydın ise, ramazanda sigara tüketiminde ciddi bir azalma yaşandığını belirterek, "4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrol Hakkında Kanunun da çıkması ile vatandaşta sigarayı bırakma konusunda ciddi bir bilinç oluştu. İnsanlar kendileri için hep bir şeylerin milat olmasını ister. Bazıları ise Ramazan'ı kendisi için sigarayı bırakma adına milat olarak değerlendirir. Bu nedenle ramazanda sigarayı bırakma oranında yüzde 30'lara kadar çıkabiliyor." dedi.
"RAMAZANDA VATANDAŞ SİGARAYI KENDİ İRADESİ İLE BIRAKIYOR"
Ramazan'da sigarayı bırakma polikliniklerine başvurularında azaldığını ifade eden Aydın, "Ramazanda insanlar ibadetleri gereği sigara içmiyor. Bir ay boyunca sigara içmediği için bunu bir fırsat olarak bilip sigarayı bırakıyor. Oruç tuttuğu için yardım merkezlerine de gitmiyor. Çünkü hem verilecek ilaçları kullanamıyor, hemde gerek görmüyor." şeklinde konuşmasını noktaladı.
Ramazanda normal günlere oranla sigara konusunda duyarlılığın dahada arttığını bildiren Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Sevgi Aksu ise, "Normal günlerde sigarayı bırakmak için bizden yardım istenirken, ramazanda vatandaşlar 'ben sigarayı bıraktım' diyerek geliyor." şeklinde konuştu. Aksu, kesin bir istatistiki veri olmamasına rağmen, ramazanda yüzde 20 oranında sigarayı bırakma oranının arttığını sözlerine ekledi.
TÜRK Toraks Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Gaye Ulubay da, oruç tutan kişilerin sigarayı bir kenara bırakmasının ramazan sonrası içinde faydalı olduğunu kaydetti. Sigarayı bırakma konusunda problem yaşayanların sağlık kurumlarından da yardım alabileceklerini anlatan Doç. Dr. Ulubay, "Sağlık Bakanlığı derneklerle işbirliği yaparak ücretsiz ilaç dağıtımı da yapıyor. Bu da bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Ayrıca ramazanda sigara polikliniklerine başvuruda azalıyor. Çünkü toplumumuzda orucunu rahat ve kolay tutmak için sağlık kuruluşlarına başvurular bu ayda azalıyor." şeklinde konuşmasını tamamladı.
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Kurucu Başkanı Ubeyd Korbey de, kesin bir istatistiki veri olmamasına rağmen, ramazanda sigarayı bırakma oranının önemli oranda attığını bildirdi. Ramazanda sigara içmeyeceğim diyenlere sıklıkla rastlandığını aktaran Korbey, "Ramazanda vatandaş zaten akşama kadar sigara içmiyor, iftardan sonrada içmeyerek 30 günü tamamladığı zaman bırakması daha kolay oluyor." dedi.
Ramazanda sigarayı bıraktırma merkezlerine başvuruda yüzde 70'lere varan bir azalma yaşandığına dikkat çeken Ubeyd Korbey, şunları söyledi: "Ramazanda merkezlere başvurular azalıyor, çünkü oruçlu iken sigara içilmediği için kendi kendine sigara bırakılıyor. Oruçluyken ilaç alınamadığı için sigarayı bırakma merkezlerine başvurularda yüzde 60-70'lere varan bir azalma oluyor."
Ramazanda sigarayı bırakma oranının yüzde 30'lara kadar çıktığını anlatan Korbey, "Yapılan araştırmalarda bir ay sigara içmeyenlerin yüzde 25'inin sigarayı tamamen bıraktığı görülmekte. Ramazanında etkisi göz önüne alındığında bu rakamın daha da artacağını söyleyebiliriz" şeklinde devam etti.
"GENELKURMAY BAŞKANI HİLMİ ÖZKÖK SİGARAYI DUA İLE BIRAKMIŞ"
Sigaranın dinen de sakıncalı olduğuna dikkat çeken Ubeyd Korbey, Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün sigarayı bırakma anısını ise şöyle anlattı: "Hilmi Özkök Paşa, 1999'da bize sigarayı bırakma anısını şöyle anlattı: 'Ben sigarayı bırakamıyordum. Birinci Ordu Komutanı iken bir gün sabah saatinde kalktım ve Allah'ım beni bu sigaradan kurtar diye dua ettim. Dualarım kabul edildi ve sigarayı bıraktım.' Demek ki manevi olarak inanmak, karar vermek ve dua ederek de sigara bırakılabilir."
Bursa Uludağ Üniversitesi Sigara Bırakma Polikliniğinden alınan bilgiye göre, ramazanda merkeze başvuruların azaldığı belirtildi. Bunun sebebi olarak da tiryakiler için uygulanan tedavi yöntemlerinin ramazanda yapılamaması olduğu gösterildi. Merkezde yüzde 26'lara varan başarı sağlandığı belirtilerek, bu oranın ramazanda dahada artabileceği vurgulandı.