BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,75
ALTIN 2.971,98
HABER /  SAĞLIK

Sigarayı bırakmada yeni önlemler!

Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği, Türkiye hükümetini yeni yasal düzenlemeler yapmaya çağırıyor...

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü sigarayla mücadeledeki çalışmaları nedeniyle Türkiye’yi örnek ülke gösteriyor ancak çabalara rağmen gençlerin sigaraya başlama oranı düşürülemiyor. .

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nde tütünle mücadeleye dikkat çeken Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği, yaptığı yazılı açıklamada önlemlere rağmen gençlerde sigara içme oranında düşüş olmadığına vurgu yaptı. Dernek, hükümeti yeni ve daha caydırıcı önlemler almaya davet etti. Açıklamada DSÖ’nün, "Tütünlü mamullerle savaşmak isteyen diğer ülkeler ve halkları için Türkiye doğru ve başarılı bir örnektir” değerlendirmesine yer verildi.GENÇLERDE

SİGARA İÇME ORANI DÜŞMÜYOR
3 yıl önce DSÖ ve ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından 190 ülkede yapılan son Küresel Gençlik Tütün Araştırması’nda, Türkiye’de 13-15 yaşlarında sigara içme oranında 6 yılda yüzde 12 artış yaşandığı açıklanmıştı. Araştırma, tütün endüstrisinin çocuk ve gençlere yönelik doğrudan ve gizli reklam kampanyalarına devam ettiğine dikkat çekmişti. Öğrencilerin yüzde 29.2'si ''gazete ve dergilerde sigara reklamları gördüklerini'', yüzde 11.6'sı ''üzerinde sigara firmalarının logosunun bulunduğu tişört, kalem veya çantaya sahip olduklarını'' belirtmişti. Katılımcıların yüzde 7.4'ü de, ''Bir tütün firması temsilcisi tarafından kendisine bedava sigara verildiğini'' ifade etmişti.

YÜZDE 82.2’Sİ 20 YAŞINDAN ÖNCE SİGARAYA BAŞLIYOR
Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği’nin İstanbul Teknik Üniversitesi ve AG Araştırma Şirketi ile yaptığı “Gençleri Anlamak” adlı araştırmaya göre ise gençlerin yüzde 82.2’si 20 yaşından önce sigaraya başlıyor.

SAĞLIK BAKANI YASADA DEĞİŞİKLİK YAPILACAĞINI AÇIKLADI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise dün yaptığı açıklamada, sigara yasağıyla ilgili yasada değişiklik düşündüklerini söylemişti. Buna göre, sigara paketlerindeki resimli uyarıların artması, ilk ihlalde uyarı yerine doğrudan para cezası verilmesi öngörülüyor.