Yasa çıktı, sigarayı bırakmak isteyenler sigara bıraktırma merkezlerine koştu. Bu merkezler için ilk uyarı bakanlıktan geldi.
Abone ol Kapalı alanlarda sigara içme yasağının yürürlüğe girmesiyle tiryakiler, sigara bıraktırma merkezlerine koştu. 19 Mayıs 2008'den bu yana söz konusu merkezlerde tedavi görenlerin oranı yüzde 200 arttı.Bu yıl boyunca 500 binden fazla tiryakinin sigarayı bırakmayı deneyeceğini dikkate alan birçok merkez, Anadolu'da şubeler açtı. Rekabette ise '3 dakikada nikotin bağımlılığından kurtarma' vaadinde bulunan merkezler öne çıktı. Hipnozdan ışın tedavisine, nikotin bantlarından patlıcanlı sulara kadar birçok yöntem kullanan merkezlerin insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığını dikkate alan Sağlık Bakanlığı, yönetmelik hazırlığına girişti. Mantar gibi çoğalan yerleri takibe alan bakanlık, belirlediği kriterlere uygun olmayanları kapatacak.
Tiryakilere hekim tavsiyeleri -Rehberlik ve danışma hizmeti alın. -Bağımlılığı azaltan ilaçlar deneyin. -Nikotin bandı ve sakızını kullanın. |
Özel teşebbüsün kurduğu merkezlerle internet üzerinden albenili reklam yapan şirketler farklı yöntemler kullanıyor. Akupunktur kullanan merkez de, düşük dalgalı frekanslara başvuran merkez de başarı sözü veriyor. İnternet dünyasında 'şu ana kadar bu yöntemle 10 milyon insan sigaradan kurtuldu' diyenden '1 saatte sigarayı bırakın' vaadinde bulunan merkezlere sıklıkla rastlanıyor. Uygulanan bir seans karşılığında vatandaşlardan 250 YTL ile 1.000 YTL arasında değişen ücretler alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalık olarak nitelendirdiği sigara bağımlılığı tedavisinde bilimsel yöntemlerin kullanılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar ise uyarıyor: "Bazı merkezlerde uygulanan yöntemler sigarayı bıraktırmaz, bağımlılığı artırır." Avrupa ve Amerika'da sakıncalı olduğu gerekçesiyle uygulanmayan yöntemlerin Türkiye'de kullanıldığına dikkat çeken Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu yerlerin denetlenip düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ulusal Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder ise sözde tedavilerin tehlikesine dikkat çekerek, "Tiryakiler, sigarayı bırakamayınca daha kötü tablo ortaya çıkıyor. Bırakma çabasından vazgeçiyorlar." diye konuştu.