Sigarayı bırakanlar içtiği tek sigarayla yeniden bağımlı oluyor...
Abone olGöğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Beyeç Koç, sigara bırakmaya karar verildiğinde herhangi bir nedenle tek bir tane dahi sigara içilmemesinin önemli olduğuna dikkati çekerek, "Yas, üzüntü ve stres anında tekrar içilirse sigaraya başlanmış demektir. Bu dönemde doktor tarafından verilen ilaç tedavileri sıkıntılı dönemi atlatmasına yardımcı olur.” dedi.
SİGARA İÇENLERİN ÇOĞU BIRAKMADA ZORLANIYOR
Bursa Özel Bahar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Beyeç Koç, sigara içen hastaların çoğunun sigarayı bırakmak istediğini ama bir çoğunun bırakmada zorlandığını söyledi. Nikotinin hem fizyolojik hem psikolojik bağımlılık yaptığına dikkat çeken Uzm. Dr. Melike Beyeç Koç, “Sigara içilmediğinde nikotin miktarı azalır ve vücutta eksiklik semptomları ortaya çıkar. Yaklaşık 3 hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, başta ve yüzde uyuşma, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, iştah artışı, baş ağrısı gibi sorunlar yaşanabilir. Bu şikâyetler kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu dönem kişinin en fazla zorlandığı dönem olduğu için en çok bu zamanda sigaraya tekrar başlar. Sigara bırakmada alışkanlıklarda önemlidir. Sigarayı bırakan kişi özellikle sigara eylemini bazı faaliyetlerle ilişkilendirmiştir. Örneğin kahve içme, yemek sonrası, arkadaş ortamı ve arabaya binme gibi. Sigarayı bırakırken bu davranışlar hastaya sigarayı hatırlatır ve içme isteğini artırır. Özellikle çevresinde sigara içen kişiler varsa sigara içme isteği daha da artar” dedi.
BIRAKMAYA KARAR VERDİKTEN SONRA BİR DAHA İÇMEMELİ
Sigara içen kişilerin bir kısmının kendiliğinden sigarayı bırakabileceğini hatırlatan Uzm. Dr. Koç, kendi kendine sigarayı bırakmada zorlananların etkinliği kanıtlanmış tedavi yöntemlerinden faydalanabileceğini açıkladı. Kişinin gerçekten sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra bir tane bile sigara içmemesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Koç şunları kaydetti: “Yapılan çalışmalarda azaltma yöntemi önerilmemektedir. Birden hiç içmemelidir. Sigara içme isteği geldiğinde ortamı terk etmelidir. Evde ise duş alabilir, dışarıda yürüyüş yapabilir dikkatini başka yöne vermelidir. Uykusuzluk çekiyorsa akşam vakitlerinde çay, kahve gibi kafeinli içecekler almamalıdır. Kabızlık oluştuysa kayısı, incir, armut gibi meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ve bol sıvı almalıdır. Özellikle ilk bir ay önemlidir. Bir aydan sonra sigara içme isteği azalır ama devam edebilir. En önemli şey bir tane bile sigara içmemektir. Herhangi bir yas, üzüntü ve stres anında tekrar içilirse tekrar sigaraya başlanmış demektir. Bu dönemde doktor tarafından verilen ilaç tedavileri sıkıntılı dönemi atlatmasına yardımcı olur.”
SİGARA İÇENİN EVİNE HIRSIZ GİRMEZMİŞ
Dr. Melike Beyeç Koç, sigara ile ilgili bazı atasözleri ve deyimleri ise şöyle sıraladı:
-Sigara içenin evine hırsız girmez (gece boyunca hep öksürdüğünden)
-Sigara içeni köpek ısırmaz (bastonla dolaştığı için)
- Sigara iç erken öl cesedin yakışıklı olsun.
-Sigara içenlere öncelik tanıyın çünkü onlar bu dünyada misafirdir.
-Sigara yavaş çekim intihardır.
-Sigara hem öldürür hem süründürür.
-Sigara bulaşıcı bir hastalıktır.
-Arkadaş için belki ölünür ama sigara içilmez.
-Sigaranın neresinden dönülürse kardır.
-Sigara iç dedeni gör, sigara içme torununu gör.”