BIST 9.900
DOLAR 34,12
EURO 38,13
ALTIN 2.876,39
HABER /  SAĞLIK

Sigarayı bırak sağlıklı yaşa

İzmir'de açılan sigarayı bıraktırma polikliniklerine başvuran 2289 kişiden 226'sı sigarayı bıraktı.

Abone ol

İzmir İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, 2005 yılının Haziran ayından itibaren İzmir'de açılan sigarayı bıraktırma polikliniklerine başvuran 2289 kişiden 226'sının sigarayı bıraktığını söyledi.

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara bağımlılarının hemen hepsinin, sigaranın zararlı etkilerinin farkında olduklarını belirterek, sigarayı kendi kendine bırakmayı deneyenlerin yüzde 10'undan azının bunu başarabildiğini söyledi.

Sigara bırakıldığı zaman erken dönemde yaşanan fiziksel yoksunluk belirtilerinin yanı sıra daha uzun süren psikolojik bağımlılığın, sigarayı bırakmayı zorlaştırdığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Psikolojik bağımlılık, edinsel ve klasik şartlanma yoluyla bilinç dışı öğrenilen bir davranış biçimidir. Bağımlılık günlük hayatta pek çok şeyle ilişkilendirilebilir. Örneğin, yemek sonrası ya da sinirlenince sigara içmek gibi. Sigaranın bırakılması bu şartlanmanın zaman içinde azalarak kaybolmasıyla başarılır.''

Sigara bırakmanın uzun süren bir mücadele gerektirdiğini ifade eden Özkan, ''Sigara bırakma tedavisi, herhangi bir nedenle polikliniğe başvurmuş olan her yetişkinin sigara içip içmediğinin sorgulanmasıyla başlar'' diye konuştu.

Sigara bırakmada kararlılığın ve uzman yardımının çok önemli olduğunu belirten Özkan, geçen yılının haziran ayından itibaren İzmir'de açılan sigarayı bıraktırma polikliniklerine başvuran 2 bin 289 kişiden 226'sının sigarayı bıraktığını söyledi.

Özkan, 2006 yılı sonuna kadar sigara bırakma polikliniklerini artırmayı hedeflediklerini kaydederek, destek tedavide başarının, motivasyonun sürekliliği ve doğru stratejilerin geliştirilmesinin yanı sıra kişinin kararlılığına bağlı olduğuna dikkati çekti.