BIST 9.666
DOLAR 34,64
EURO 36,48
ALTIN 2.923,73
HABER /  SAĞLIK

Sigaranın göze de zararı varmış

Yapılan bir araştırmaya göre Sarı Nokta Hastalığı'nda sigara içenler, içmeyenlere göre 4 kat daha fazla risk altında.

Abone ol

Amerikan Sağlık Birliği’ne göre, ABD'de 10 milyondan fazla kişiyi etkileyen Sarı Nokta Hastalığı, 65 yaş üzerindeki görme kayıplarının en önemli sebepleri arasında yer alıyor. 2007 yılında Göz Bilim Arşivi’nde yayınlanan habere göre sigara içen kişiler, içmeyenlere göre 4 kat daha fazla risk altında bulunuyor.

Dr. Sanjay Gupta’nın yaptığı açıklamaya göre, Sarı Nokta Hastalığı’nın en önemli sebebi yaş faktörü. Bu hastalık genellikle 50 yaşından sonra görülmeye başlıyor. 75 yaşına gelmiş kişilerin yüzde 15’inde Sarı Nokta Hastalığı'na rastlanabiliyor. Ancak sigara içiyorsanız Sarı Nokta Hastalığı’na yakalanma riski 4 kat daha fazla oluyor.

Sarı Nokta Hastalığı göz merkezine zarar vererek kitap okumak, araba kullanmak hatta yüzleri seçebilmek gibi görme eylemlerini yapabilmeyi engelliyor. Retinanın merkezi olan makula, gözün arka kısmında bulunuyor. Makula zarar gördüğü zaman görüntüler bulanıklaşmaya başlıyor.

Yapılan araştırmaya göre eskiden sigara içmiş kişiler hiç sigara içmemişlere göre 3 kat, içmeye devam eden kişiler ise hiç sigara kullanmamış kişilere göre 4 kat daha fazla risk taşıyor. Sigaranın insan vücudunda yol açtığı diğer hastalıklardan korunmak için de sigarayı bırakmak önem taşıyor.

ALINACAK ÖNLEMLER

Sarı Nokta Hastalığı'na karşı gözlerinizi sigarayı bırakarak ve lutein yönünden zengin besinler ile beslenerek koruyabilirsiniz. Ancak yeterli derecede lutein almak sigarayı bırakmak kadar zor. Çünkü yeterli miktarda luteini alabilmek için bazı besinlerden çok fazla miktarda (günde 1,2 kg mısır veya 48 adet yumurta gibi) tüketmek gerekiyor.

Uzmanların bunun için tavsiyesi ise luteini *mikronutrisyon ürünleri yani lutein ve antioksidan desteği olarak dışarıdan almak.

*Mikronutrisyon, mikro beslenme ile eş anlamlı olup, özellikle vücut için gerekli besin desteklerinin istenen oranda alınması şeklinde tanımlanabilir. Mikro beslenmenin en net örneklerinden birinin vitaminler olduğu belirtiliyor.