Sigara yasağına kamuoyu desteği yüzde 92’ye çıkarken, tiryakilerin bile yüzde 77’si yasağı onayladı.
Abone olYapılan araştırmaya göre sigara yasağına kamuoyu desteği yüzde 92’ye çıkarken, tiryakilerin bile yüzde 77’si yasağı onayladı.
Türkiye’nin yüzde 100 dumansız hale gelmesinin üzerinden bir yıl geçti. Star'ın haberine göre, 19 Temmuz 2009’da tüm kapalı mekanları kapsayacak şekilde başlatılan sigara yasağı bir yılını doldurdu. Geçen sürede Türkiye genelinde yasağa büyük ölçüde uyulduğu gözlenirken, kamuoyu desteği de yüzde 90’ları geçti. Dün bir basın toplantısıyla açıklanan Quirk Global Strategies’in araştırması da bu desteği net bir şekilde ortaya koydu. 16 ilde 600 kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, restoran, bar, kafe ve kahvehaneler dahil olmak üzere tüm kapalı kamusal alan ve işyerlerinde sigara içilmesini yasaklayan yasa ülke genelinde yüzde 92 oranında kabul görüyor. Düzenli sigara içenler arasında bile yasayı kabul oranı yüzde 77. Yeme-içme mekanlarına sıkça gidenlerin ise yüzde 88’i yasayı destekliyor. Türk halkının yüzde 79’u uygulamanın ardından kafe, bar ve restorana daha çok gitmeye başlarken, açılan kahvehane sayısı da arttı ve esnafın zarar göreceği iddiaları boş çıktı. Bu arada yasağa ilişkin denetimlerde de büyük ölçüde başarıya ulaşılırken, işletmelerin büyük ölçüde yasağa uyduğu belirtildi. Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul Sağlık İl Müdürü Ali İhsan Dokucu, İstanbul’da Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekiplerin, bir yıl içinde 93 bin denetim gerçekleştirdiğini, yasağa uymayan iş yeri sayısının 3 bin 196 olarak tespit edildiğini söyledi. Dokucu, yasağa uymayan vatandaşlardan, 2 bin 796 kişiye ceza uygulandığını ifade ederek, “Bunlar, İstanbul’un büyüklüğü dikkate alındığında çok büyük rakamlar değil” dedi. Sağlık İl Müdürlüğü olarak, Marmara Üniversitesi ile birlikte bir çalışma yürüttüklerini belirten İhsan Dokucu, şöyle konuştu: “11 hastalığın, sabit hastanelerimize başvuru oranlarını tespit ettik. Bu sene acil servislere, 178 bin daha az başvuru oldu. Tütünün kapalı alanlarda engellenmesiyle, toplum sağlığı açısından çok büyük bir faydanın ilk işaretlerini biz bilimsel olarak ortaya koyduk.”
TAKSİM YÜZDE 100 UYDU
Öte yandan haziran ayında Yeşilay tarafından farklı semtlerde yapılan araştırmaya göre, Taksim, Fatih, Kadıköy, Ortaköy ve Nişantaşı gibi sosyal yaşamın yoğun olduğu yerlerde yasağa yüzde 86 uyuluyor. Taksim’de bu oran yüzde 100’ü buldu. Sultançiftliği yasağa en az uyan semt oldu.
ACİLE GİDEN AZALDI İLAÇTA TASARRUF VAR
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye’de 2005 yılından itibaren, 2010’da en düşük sigara tüketiminin gerçekleştiğini, tüketimin yüzde 20 daha az olduğunu söyledi. Türkiye’de her ay polikliniklere 6 milyon acil başvurusu olduğunu, bu sayının İstanbul’da 800-900 bin arasında değiştiğini anlatan Dağlı, şu bilgileri verdi: “2009’un ilk beş ayında 118 bin kişi, acillere solunum yolu enfeksiyonları ve astım krizi nedeniyle başvurdu. 2010 yılının aynı döneminde, 94 bin kişi başvurdu. Beş ayda bu aradaki fark yüzde 20 azalmayı gösteriyor. İstanbul’da bir yılda, solunum yolu enfeksiyonu ve astım krizleriyle ilgili 173 bin Türkiye genelinde bir milyon 372 bin başvuru azalması oldu. Kazanılan ilaç maliyeti İstanbul’de 12.1 milyon TL, Türkiye genelinde 96.1 milyon TL’dir.”
3 BİN KAHVEHANE KAPANDI 7 BİN TANE AÇILDI
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, geçen yıl 3 bin kahvehanenin kapandığını, ama 7 bin tane kahvehanenin açıldığını, bunun da tüm sektörlerin zarar etmediğini gösterdiğini aktardı. Ergüder, Türkiye’de 2010 yılının ilk satışlarına bakıldığında, yüzde 20’lik bir düşüş olduğunu ve son 12 yılın en düşük satışının gerçekleştiğini belirtti. Öte yandan Maliye verilerine göre, yasağın uygulamaya henüz girmediği Aralık 2008’de Türkiye genelinde 472 bin olan işletme sayısı, yasağın yaklaşık bir yıldır uygulandığı Nisan 2010’da 480 bin 638’e yükseldi.