CHP, kapalı yerlerde sigara içme yasağını esneten teklifini Meclis'e sundu. Buna en çok kahveler sevinecek.
Abone olCHP, kapalı yerlerde sigara içme yasağının kahvehane, kıraathane, birahane ve lokal gibi yerlerde, 2015 yılı sonuna kadar uygulanmamasını öngören yasa teklifi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, kapalı yerlerde sigara içme yasağı getiren düzenlemenin özünde çok doğru bir yasa olduğunu, ancak bazı konularla ilgili gerekli değerlendirme yapılmadan çıkarıldığını öne sürdü.
Sigaranın sağlığa zararlı olduğu konusunda tereddütünün olmadığını, kendisi ve ailesinin sigara içmediğini belirten Hacaloğlu, ancak özellikle kahvehaneler ve kıraathanelerin yasağa uyacak takatlerinin olmadığını dile getirdi.
Türkiye'de 500 bin civarında kahvehane ve kıraathane olduğunu, 1.5 milyon insanın buralardan geçimini sağladığını ifade eden Hacaloğlu, bu yerlerin 10 milyon kişiye hizmet verdiğini söyledi.
Bu yerlerin yasak konusunda, 2015 yılı sonuna kadar bir uyum dönemine ihtiyaçları bulunduğunu ileri süren Hacaloğlu, teklifin, bu yerlerde sigara içmeme yasağının 2015 yılı sonuna kadar uygulanmamasını öngördüğünü kaydetti.
Teklifin parti MYK toplantısında görüşüldüğünü ve parti görüşü çerçevesinde hazırlandığını anlatan Hacaloğlu, bu işletmelere cüzi miktarda KOBİ desteği de verilerek, gerekli koşulları yaratmalarının sağlanabileceğini anlattı.
Hacaloğlu, ''İflasların diz boyu olduğu bir dönemde ekonominin bu kesimine bir destek vermenin gerçekçi olduğunu düşünüyoruz. Zaten bugün kağıtta olan ama fiilen uygulanmayan bir yasa hükmü söz konusu. 2015 yılı sonuna kadar bunlara kredi desteği de verilerek, işletmeyi modernize etme imkanı verilmeli. Bu yasa teklifini sağlığa duyarsızlığımız nedeniyle vermiyoruz, sigaraya karşı mücadelenin kesintiye uğraması amacıyla vermiyoruz'' diye konuştu.
Teklife göre, yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirlerararası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde, kafeterya, pastahane, lokanta gibi yeme içme yerlerinde, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde, tütün mamulleri kullanmaya mahsus kapalı alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek.
Otelcilik hizmeti verilen işletmelerde, tünün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalar oluşturulabilecek.
2015 yılı sonuna kadar geçerli olmak üzere, kahvehane, kıraathane, birahane, lokal gibi işletmelerde, mekan girişlerinde dışardan kolayca görülebilecek şekilde ''içeride sigara içilebilir'' levhası asılması ve yeterince havalandırma baca ve menfezleri sağlanması kaydıyla, tütün ürünleri tüketilebilecek.
Bir soru üzerine, Hacaloğlu, amaçlarının ''insanların zehirlenmesine kapı açılıyor'' şeklinde yorumlanamayacağını belirtti.