BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Sigara yasağında yeni gelişme

Lokanta ve kafeteryalarde sigara içme yasağının öne çekilebileceği bildirildi.

Abone ol

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, 19 Temmuz 2009’da yürürlüğe girecek lokanta ve kafeteryalardaki sigara içme yasağının öne çekilebileceğini bildirdi.

Erdöl, alışveriş merkezlerindeki lokanta ve kafeteryalarda sigara yasağı uygulanmasıyla haksız rekabet ortaya çıktığına ilişkin başvurular geldiğini belirterek, bu konuda hukuki bir değişiklik gerekebileceğini söyledi.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) tarafından 19 Mayıs’ta yürürlüğe giren, sigara yasağının kapsamını genişleten yasaya destek verilmesi amacıyla bir toplantı düzenlendi.

ELEKTRONİK ORTAMDA DA BULAŞIYOR

Toplantıda konuşan Erdöl, sigaranın "elektronik ortamda da bulaşabilen bir hastalık" olduğunu belirterek, "Bunun bulaşma yollarını bildiğimiz için o yolları kapatmak lazım" dedi. Çocukların bu salgından etkilenmemesi için dünyada ilk kez Türkiye’de televizyonlarda sigara içme görüntülerinin yayınlanmasına yasak getirildiğini ifade eden Erdöl, "Çünkü çocuklarımızı çok seviyoruz" diye konuştu.

 MANTIK ÇOCUKLARIN KORUNMASI

Kanunun mantığının, tamamen çocuk, bebek ve gençlerin korunmasına yönelik olduğunu vurgulayan Erdöl, düzenlemede hapis cezasının sadece çocuklara sigara satanlara verilmesinin öngörüldüğüne dikkati çekti. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında sigara, alkol ve uyuşturucunun hoş görülmediğinin altını çizen Erdöl, şunları söyledi:

"Bu düzenlemenin bir partiye mal edilip, ’şunu yasaklayacaklar, bunu yasaklayacaklar’ denilmesi hiç doğru değil. Anayasa, gençlerin sağlıklı yetiştirilmesini öngörüyor. Bunu yapabiliyorsak ne mutlu bize. Bu iddialar tamamen kanunu etkisiz hale getirmeye yönelik uğraşlardır. Yasa TBMM’deki bütün partilerin ortak iradesiyle çıktı. Bu başka yönlere çekilmemelidir."