Sigara yasağının ilk haftası olaysız geçti ama işletme sahipleri yasaktan dolayı çok tepkili. Kahvehane sahipleri yargıya gitmeye kararlı.
Abone olSigara yasağı nedeniyle bir grup kafe sahibi, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na başvuruda bulundu. Kahvehane işletmecileri ise, sigara yasağını yargıya taşımakta kararlı
Sigara yasağı ilk haftasını doldururken, kahvehane ve kafe sahipleri müşteri kaybettiklerini öne sürerek isyan etti. Bir grup kafe sahibi Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'na başvurdu. Kıraathaneciler ise dava açma hazırlığında. Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na başvuran bir grup kafe sahibi, yürürlüğe giren yasanın demokratik hakların kısıtlanması ve insanların temel yaşam alanlarının daraltılması anlamına geldiğini ileri sürdü. Başvuru sahipleri, birçok Avrupa ülkesinde uygulamaların işletmeler yönünden daha esnek olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'deki mevzuatın da bu şekilde düzenlenebileceğini savundu. Sigaranın İspanya'da 100 metrekare; Yunanistan ve Almanya'da 75 metrekareden küçük işletmelerde tamamen serbest bırakıldığı vurgulanan başvuru, Meclis İnsan Hakları Komisyonu tarafından işleme konuldu ve ilgili bakanlıklara da gönderdi.
'BU YASA BİZİ AÇ BIRAKTI'
Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Resul Karataş da, yasa nedeniyle müşterilerinin dörtte üç oranında azaldığını belirterek, dava açma hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Karataş, "Bireysel dava açarak, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne sevk ettirmeyi düşünüyoruz" dedi. Yasağın sürmesi halinde yıl sonuna kadar ülkedeki 100 bin kahvehaneden 30 bininin kapanacağını savunan Karataş, "6 günde kahvehanelerde çalışan her üç kişiden birisi işten çıkarıldı. Çünkü çay satamıyorlar. Bu yasa bizi aç bıraktı" diye konuştu.
SATIŞLARDA YÜZDE 20 AZALMA OLDU
İstanbul'daki Tekel bayileri, yasakla beraber satışların da yüzde 20 azaldığını belirtti. Konya'da ise, yere atılan izmaritleri önlemek için sokaklara "izmaritmatik"ler yerleştirildi.