Sigara üreticisi yabancı şirketlerin hazırladıkları rapor adeta bir 'itirafname'ye dönüştü. Bakın raporlarda istenmeden de olsa gençlerin hedeflendiği nasıl ortaya çıkıyor.
Abone olSigara ve tütün üreticisi yabancı şirketlerin hazırladıkları raporlarda özellikle gençleri hedef müşteri olarak seçtikleri itiraf vesikası gibi ortaya çıkıyor.
Sigara kullanımının gençler için nefes darlığına yol açtığını, uyuşturucuya başlamak için kullanmayanlara oranla 8 kat daha tehlikeli olduğu belirtilen Sigarayla Savaşanlar Derneği'nin internet sitesinde tütün ve sigara üreticilerinin özellikle gençleri hedef aldıkları açıkladıkları raporlarla gözler önüne serildi.
Sigarayla Savaşanlar Derneği'nin internet sitesinde, şirketlerin pazarlama stratejisini 5 yaşından başlayarak 12-18 yaş grubundaki gençler üzerine kurulduğu belirtildi.
Dernek, sigara içen gençlerin akciğer görevlerini yapamadığını ifade ederken, kansere kadar giden yolda, enerjisinin ve sağlığının zirvesinde olan bir gencin fiziksel kondisyonunun düşüp, nefes nefese kalacağı ve giderek hareketsizleşeceği anlatıldı. İşte yabancı şirketlerin gençler üzerine kurdukları pazarlama stratejisi ve itiraf niteliğindeki araştırma raporları: Brown & Williamson Sigara Firması'nın avukatı Addison Yeaman'ın, sigara şekerleri üreten bir fabrikaya yazdığı 1946 tarihli mektupta şu ifadeler yer alıyor:
"Şimdiye kadar, bizim markamızın kullanılıyor olmasından hiçbir rahatsızlık duymadık. Bizim reklamımız için hiç de kötü değil. Bizim işimizin temel hedefi lise öğrencileridir." Lorilard Raporu: "Araştırmalara göre, gençler sigara markası seçimlerini daha çocukluklarında, beş yaşından itibaren belirliyorlar. Genç sigara kullanıcılarının bağımlılığı hakkındaki araştırmalar, onların ilk başta bağımlı olmayacaklarını düşündüklerini, ancak pişman olduklarında ise çoktan bağımlı olduklarını gösteriyor."
Brown & Wilkinson Araştırma Raporu:
"Ergenlik çağındaki çocukların tatlı sevdikleri bilinen bir gerçektir. Bu durumda sigaralara bal konulması düşünülebilir." 1975 R. J. Reynolds Raporu: "Camel büyümesini garantiye almak için, yeniliklere açık olan ve geleceğin sigara işini temsil eden, 14-24 yaş grubunu hedeflemelidir." R. J. Reynolds'un 1977-1986 Pazarlama Hedefleri Raporu: "Araştırmalar, 14-18 yaş grubunun giderek artan bir oranda sigara içtiğini göstermektedir. R. J. Reynolds bu pazarı iyi değerlendirmeli ve bu gruba yönelik yeni bir ürün piyasaya sürmelidir, böylece endüstrideki payımız uzun bir süre büyüyecektir."
Imperial Tobacco Şirketi'nin Raporu 18 Ekim 1977:
"Ergenlik çağındaki çocuklar, özgürlüklerini bir sembolle ortaya koyma eğilimindedirler, sigara yetişkinlikle özdeşleştiği için ve yetişkinler sigarayı çocuklara yasakladığı için, en önemli semboldür. Sigaraya yeni başlayanların bugün hissettikleri, endüstrinin geleceği için bir göstergedir, araştırmanın bu bölümüne çok dikkat edilmesi gereklidir. Proje 16 sigara alışkanlığının oluşumuyla ilgili her şeyi öğrenmeyi hedeflemektedir. Lise öğrencilerinin sigara için bugün düşündükleri gelecekteki tütün kullanımları için bir öngörüdür. Özellikle 12-13 yaş grubunun bu konu hakkındaki görüşlerine önem verilmelidir. Ergenlik çağındakilere yönelik reklamlar yapılmalıdır, bu reklamlar yapaylıktan uzak ve dürüstçe yapılmalıdır."
Philip Morris'in Richmond'daki Pazarlama Müdürü Robert B. Seligman'a Araştırmacı Myron E. Johnston tarafından yollanan rapor (1981):
"Bugün 13-19 yaş arasında olanlar, yarın için potansiyel ve sürekli müşteri olacaklardır ve sigara tiryakilerinin çok büyük bir yüzdesi bu yaşlarda sigaraya başlamaktadırlar. Kırmızı Marlboro'nun başarısı büyük ölçüde bu yaş grubundaki müşterilerine bağlıdır. Kırmızı Marlboro büyüme çabası içinde olan çocukların büyüklük göstergesi haline gelmiştir. 13-19 yaş grubunun sigara içeme alışkanlığı Philip Morris için çok önemlidir."