BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,58
ALTIN 3.020,80
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Sigara tiryakileri işinden olabilir

Sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı sağlık harcamaları artan Sağlık Bakanlığı, paket başına 1,5 lira sağlık vergisi koyulmasını tartışmaya açtı.

Abone ol

İş güvenlik uzmanları da stratejik öneme sahip birimlerde görev yapan tiryakilerin iş sözleşmelerinin, işveren tarafından durdurulabilmesi gerektiğini dile getiriyor.

TİRYAKİLERİN İŞ SÖZLEŞMELERİ FESHEDİLEBİLİR

Dünya Sağlık Örgütü’nün SGK ile birlikte hazırladığı rapora göre Türkiye’de devletin yaptığı sağlık harcamalarının yüzde 9'u sigara kaynaklı. SGK, Nisan 2010 ile Mart 2011 arasında sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için 2,8 milyar lira ödedi.

Tiryakilerin işletmeler için de önemli bir problem olduğunun altını çizen iş sağlığı ve güvenliği eğitim merkezi Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, "Stratejik öneme sahip birimlerdeki personel için de sert yaptırımların olması, caydırıcılık yönünden yarar sağlayabilir. Bazı işletmeler, sigara içmemeyi işe alırken ön koşul olarak arıyor fakat çoğu personel bunu gizliyor. Personeli için yatırım yapan, yüklü maliyetleri göze alan işverenlerse bazen çaresiz kalabiliyor." dedi. Sadece yangın tehlikesi bulunan birimlerde değil, işletme dışında da sigara içilmesinin kanuni düzenlemelerle engellenebileceğini belirten Özkartal, şunları kaydetti: "Aslında insan sağlığına odaklı çözümler bunlar, gayriinsani gibi görmek hata olur. Örneğin bazı batı ülkelerinde, ABD ve Kanada’da sigara içtiği sonradan anlaşılan çalışanların iş sözleşmeleri iptal ediliyor. Bu da caydırıcılığı arttıracak bir seçenek. Eğitimleriyle, pozisyona yönelik imkanlarıyla yatırım yapılan çalışan da bu anlamda sorumluluk taşımalı, sağlığına zarar veren sigaradan uzaklaşmalı."