Sigaranın insan ömründen tam 16 yıl çaldığı öğrenildi.
Abone olDünyada her yıl milyonlarca kişinin sigaraya bağlı olarak hastalık ve bir o kadar da insanın yaşamına neden sigaranın birçok hastalığında da habercisi olduğu açıklandı.
7-9 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen sigarayı bırakma ve boykot günü nedeniyle açıklama yapan Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü, içenin yanında dumanına maruz akalan insanların da hastalıklara davetiye çıkarıldığını açıkladı.
Halk Sağlığı Muğla Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, sigarının dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıktığını, her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edildiğini açıkladı.
Ceyhan; “Dünyada meydana gelen ölüm olaylarının başında yer almaktadır ve giderek ilk sıraya yerleşme eğilimindedir. Sigara önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. Kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir.
Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır. Sigara kullanımı tüm yaş gruplarında yaşam süresini 16 yıl, 35-69 yaş grubunda ise 22 yıl kısalttığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Sigaraya başlama yaşı ve bağımlılık şiddeti arasında bir ilişki vardır. Sigaraya başlama yaşı düştükçe bağımlılık gelişmesi olasılığı artmaktadır. Bu nedenle 18 yaş altındaki kişilere sigara satılmaması, sadece yasal değil, halk sağlığı açısından da uyulması gereken bir zorunluluktur. Sigaraya kolay ulaşım, fiyat, evde sigara kullanan kişilerin bulunması sigara kullanımını artırmaktadır. Ergenlerde sigara bağımlılığının çok daha kolay ve hızla geliştiği unutulmamalıdır” dedi.