Hamileyken sigara içen annelerin çocuklarının, tütün, uyuşturucu ve yağlı besinlere bağımlı olma riskinin daha yüksek olduğu belirlendi.
Abone olABD 'deki Rockefeller Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, gebelikte sigara içmenin, düşük, erken doğum, gelişim bozukluğu gibi bilinen etkilerinin yanı sıra bebeğin bağımlı olma riskini de artırdığını gösterdi.
Bilim adamları araştırma kapsamında gebe farelere, insanlarda günde bir adet sigaraya eşdeğer nikotin enjekte etti. Bu durumun, fetüsün beynindeki, iştah ve ödül mekanizmasını harekete geçiren hormonların üretiminde rol oynayan sinir hücrelerinin etkinliğinin artmasına yol açtığı belirtildi.
Gençlik döneminde ise nikotin enjekte edilen annelerin dünyaya getirdiği farelerin yağlı yiyecekler, nikotin ve alkole daha meyilli olduğu görüldü. Aynı etki gebe farelere nikotin bandı yapıştırıldığında da meydana geldi.
"Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlananan araştırmaya imza atanlardan Sarah Leibowitz, sonuçların nikotinin anne karnındaki bebeğin sinirsel gelişimini olumsuz yönde etkilediğini gösterdiğini vurguladı.