BIST 9.693
DOLAR 35,22
EURO 36,68
ALTIN 2.965,39
HABER /  GÜNCEL

Sigara içenlerin sayısı bir milyara yaklaştı

Sigara kullanmıyla ilgili yapılan son araştırma,dünya genelinde sigara içenlerin sayısının arttığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu durumu nüfus artışıyla açıklıyor.

Abone ol

Her ne kadar sigara kullanımı dünyanın birçok yerinde popülerliğini yitiriyor olsa da rakamlar, küresel çapta toplam sigara içen sayısının arttığını ortaya koyuyor.

187 ülkenin toplam verilerine göre 2012 yılında 967 milyon kişi her gün sigara içti.

Bu sayı, 1980 yılında 721 milyondu.

Amerikan sağlık dergisi JAMA'ya konuşan araştırmacılar, rakamlardaki bu yükselişin nüfus artışıyla bağlantılı olduğunu söylüyor.

Dünya nüfusunun son 50 yıl içerisinde iki kattan daha fazla yükselerek yedi milyara ulaşmasıyla, sigara içme alışkanlığını edinenlerin sayısı da artıyor.

Sigara kullananlarla ilgili veriler, Bangladeş, Çin ve Rusya gibi büyük ülkelerde son yıllarda sigara alışkanlığı edinenlerin sayısının yükseldiğini gösteriyor.

ABD'de, Washington Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Ölçme ve Değerlendirme Enstitüsü'nün (İHME) raporuna göre en yüksek sigara kullanım oranlarından bazıları gelişmekte olan ülkelerde görüldü.

Kullanım yaygınlığını azaldı

Ancak küresel olarak sigara kullanımının yaygınlığı, yani sigara içenlerin küresel nüfusa oranı düştü.

Bugün dünyada her 10 erkekten üçü (yüzde 31) ve her 20 kadından biri (yüzde 6) günlük olarak sigara içiyor.

1980'de her 10 erkekten dördü (yüzde 41) ve her 10 kadından biri (yüzde 10) sigara içiyordu.

Doğu Timor, tütün kullanımın yaygınlığı bakımından en yüksek oranlara sahip.

Doğu Timor'da nüfusun yüzde 61'i her gün sigara içiyor.

Karayip ülkesi Antigua ve Barbuda Adaları ise yüzde 5'le en düşük oranlara sahip.

Kanada, İzlanda, Norveç ve Meksika’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler, sakinlerinin sigaraya bırakmalarını ya da hiç bu alışkanlığı edinmemelerini sağlamak açısından başarılı oldular.

Araştırmacılar, hastalık açısından en büyük payın, büyük ihtimalle, hem sigara kullanımının yaygın hem de sigara tüketiminin yüksek olduğu ülkelere ait olduğunu belirtiyorlar.

Bu ülkeler arasında Yunanistan, İrlanda, İtalya, Japonya, Çin, Kuveyt, Filipinler, Rusya, İsviçre ve Uruguay da bulunuyor.

İHME'nin müdürü, sraştırmanın lideri Dr. Christopher Murray, tütün kontrolü üzerinde yapılan kontrol konusundaki muazzam ilerlemeye rağmen bu konuda yapılacak daha çok şeyin bulunduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden uyarı

Dünya Sağlık Örgütü, sigara vergilerinin artırılması ve sigara içilmeyen alanlara dair yasalar gibi uygulamaların yürürlüğe konması yoluyla milyonlarca insanın daha hayatının kurtarılabileceğini söylüyor.

Sigara ve Sağlık Eylem (ASH) örgütünden Amanda Sandford, dünya çapında sigara içenlerin toplam sayısının hala artarken bu çalışmanın, tüm ülkeler için, tütün kullanımına bağlı hastalık ve ölümleri kontrol altına almak adına çeşitli tütün kontrol tedbirlerinin uygulanmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğin söyledi.

Sandord, özellikle orta ve düşük gelir seviyesindeki ülkelerin güçlü sigara endüstrisini defetmek ve sigara kullanımı oranlarının yükselişini engellemek konusunda büyük bir zorlukla karşıya karşıya olduklarını belirtti.

2012 yılında dünya çapında tahminen 6.25 trilyon sigara içildi.

Bu rakam, 1980’de 4.96 trilyondu.