BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,53
ALTIN 3.023,79
HABER /  SAĞLIK

Sigara bırakma araçları güvenilir mi?

Uzmanlar, sigara içmeyi bıraktırdığı öne sürülen cihazlara yönelen tiryakilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor...

Abone ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Gönlügür, ''sigarayı bıraktırma araçlarının yüzde 100 güvenilir olmadığını'' ifade etti.

Gönlügür, yaptığı yazılı açıklamada, sigara içmeyi bıraktırdığı öne sürülen cihazlara yönelen tiryakilerin, ilgili aletleri tercih etmeleri aşamasında, satın alacakları cihazların bilimsel olup olmadıklarına bakmalarını ve mümkünse ne derece etkili olduklarına ilişkin analiz istemelerini önerdi.

Açıklamasında, ''Bu aletler bilime ne kadar uygundur bakılmalı. Bilimsel bir kanıtı var mı araştırılmalı'' ifadesini kullanan Gönlügür, şunları kaydetti:

''Tıpta 'placebo etkisi' dediğimiz bir kavram vardır. Bazen kişi bir ilaca ya da bir cihaza anlam yükler. Kendisinde etkisi olduğunu düşünür, ama bu aslında kişinin kendisini tatmin etme duygusudur. Sigarayı bırakmakta en doğru yol hekimden destek almaktır ve yönlendirmelerine uymaktır. Sigara içmeyi önlediği iddia edilen cihazlarla ilgili söylemlerin önemli bir kısmı gerçeği yansıtmamaktadır.''

''SİGARAYI BIRAKMADA ANİ KARAR ETKİLİ''

Gönlügür, sigarayı bırakmada ani kararın etkili olduğuna işaret ederek, kademeli olarak sigara bırakmanın çoğunlukla başarılı sonuçlar vermediğini aktardı.

Kademeli ve azaltılarak sigara bırakmanın beraberinde bahaneleri de getirdiğini anlatan Doç. Dr. Gönlügür, sigarayı bırakmanın en doğru yöntemin sürekli hekimle iletişim kurmak, iradeli olmak, başta aile olmak üzere çevreden de psikolojik destek almak olduğunu kaydetti.