Bacak kestiren sigara hastalığı Buerger Türkiyede hızla artıyor.
Abone olKalp damar cerrahisi uzmanları sigara tüketimindeki artışın nüfus artışından iki kat daha fazla olduğuna dikkat çekerek, sigaradan kaynaklanan buerger hastalığına yakalananların bacaklarını kaybettiğini vurguluyor. Buerger hastalığına yakalananların yüzde 30a yakını kol ya da bacağını kaybediyor. Ancak, buerger hastalarının yüzde yirmisi tedavi görüp iyileşmeye başladıktan sonra yeniden sigara içmeye başlıyor.
Buerger hastalığının seyri ve tedavisi hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanlarından Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, Türkiyede her yıl 70 bin kişinin damar hastalıklarına yakalandığını ve bunlardan yaklaşık 10 bin kişinin buerger hastası olduğunu söylüyor. Bu rakamlara göre Türkiyede 250 bin buerger hastası olduğunu anlatan Prof. Dr. Bozkurt, hastalığın sigara içen erkeklerde görüldüğünü kaydetti. Kadınlarda çok nadir rastlanan hastalığın son yıllarda artış göstermeye başladığına dikkat çeken Bozkurt, Son 15 yıl içinde kadın hasta oranı yüzde 1den yüzde 6ya çıktı. Bunun da nedeni sigara içen kadın sayısındaki artıştır. dedi. Buerger hastalığı dolayısıyla her yıl onlarca kişinin kol ya da bacağının kesildiğine vurgu yapan Bozkurt, 18 yaşında bacağı kesilen hastalar bile olduğunu söyledi. Dünyada ender rastlanan bir vakanın da Türkiyede görüldüğünü söyleyen Bozkurt, buerger hastalığı yüzünden bir hastanın cinsel organını kaybettiğini belirtti.
Prof. Dr. Bozkurt, Türkiyedeki 12 damar cerrahi merkezinin katılımıyla gerçekleştirilen buerger hastalığı araştırma çalışması hakkında da bilgi verdi. Bu çalışmada damar genişlemesi için yapılan ilaç tedavisinin cerrahi tedaviye göre daha başarılı sonuç verdiği tespit edildi. İlaç tedavisinin yüzde 80 oranında başarı sağladığını anlatan Bozkurt, çalışmanın Avrupa Damar Hastalıkları Kongresinde dünyanın en başarılı çalışması olarak kabul edildiğini ifade etti.
Buerger hastalığı nedir?
Sigara içilmesi dolayısıyla bacak ve koldaki küçük çaplı atardamar duvarlarında meydana gelen iltihabi yapının damar tıkanmasına sebep olarak kan dolaşımını engelleyen ve organ kaybına kadar gidebilen bir hastalık. Sigara içmeyen kişilerde görülmeyen ve daha çok erkeklerde rastlanan hastalık Türkiye, Hindistan ve Japonyada yaygın olarak görülüyor. Bunun sebebi ise genetik yatkınlık olarak kabul ediliyor. Sigaranın hangi özelliğinden dolayı böyle bir iltihap yaptığı ise bilinmiyor. Buerger hastalarına by pass yapılamazken, ilaç tedavisi ya da belden yapılan bir ameliyatla damar genişletme tedavisi uygulanıyor.
Kaynak:Zaman