BIST 9.577
DOLAR 34,02
EURO 37,87
ALTIN 2.823,91
HABER /  SAĞLIK

Sigara arabada da yasaklansın

Uzmanlar, '2 milyon çocuk pasif içiciliğe maruz kalıyor' dedi. Sigaranın arabada da yasaklanması istendi.

Abone ol

Avrupa’da sigara yasağının en sıkı şekilde uygulandığı ülkelerden İngiltere’de, saygın sağlık kuruluşlarından Royal College’ın hazırladığı bir raporda her gün iki milyon çocuğun pasif içici olarak sigara dumanına maruz kaldığının belirtilmesi üzerine önde gelen 20 sağlık uzmanı, hükümete açık bir mektup yazdı. 13’ü çeşitli tıp üniversitelerinde profesörlük yapan doktorlar, mektupta çocukların sağlığı için İngiliz hükümetinden sigara yasağını özel araçların içi de dahil olmak üzere genişletmesini talep etti.

Times gazetesinin de dün manşetten duyurduğu mektupta sigara karşıtı yasaların genişletilerek pasif içiciliğin etkilerini minimumdu. Mektupta arabaların yanısıra gençlerle çocukların ziyaret ettiği park ve oyun bahçelerinde sigara içilmesinin yasaklanması çağrısında da bulunuldu. Mektupta, yakın bir aile üyesi sigara kullanan bir çocuğun ilerde sigara alışkanlığına sahip olma ihtimalinin 2 kat arttığına da dikkat çekildi.

‘Yılda 165 bin çocuk hastalanıyor’

Mektubun kaynak gösterdiği Royal College tarafından hazırlanan raporda ise evde içilen sigara dumanından etkilenen on binlerce çocukta astım hastalığının yanı sıra göğüs enfeksiyonu ve kulakla ilgili sağlık sorunlarının görüldüğü belirtildi. Rapora göre, evde soludukları sigara dumanı nedeniyle her yıl 3-16 yaş grubundaki 15 bin 400 çocuk astım hastalığı, 2 yaş ve altındaki 20 bin 500 çocuk göğüs enfeksiyonu ve 16 yaş altındaki 121 bin 400 çocuk orta kulak enfeksiyonu gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor. Sigara dumanı solumayla bağlantılı olarak her yıl 16 yaşın altındaki 600 çocukta menenjit hastalığı görülüyor.

7 bin 200 bebekte hırıltılı soluma başlangıcı belirlenirken, her yıl 40 çocuk ani bebek ölümü sendromundan hayatını kaybediyor. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Sigara çocuklardaki hastalık ve ölümlerin en önemli sebeplerinde biri ve bunların önüne geçilebilir. Sigaraya karşıt getirilen yasalar genişletilmeli ve çocuklarla gençler tarafından ziyaret edilen yerleri ayrıa araba ve diğer taşıtları da kapsamalı. Biz doktorlar olarak hükümeti çocuklarımızın geleceğini korumak için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.” Raporun baş yazarı John Britton, alınacak önlemler arasında ebeveynlerin okul kapısında sigara içmesinin yasaklanmasının da bulunabileceğini söyledi.

Dip NOT:

Türkiye’de de sigara içmek; toplu taşıma araçları ve taksilerde yasak, özel araçlarda serbest.