TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prf. Dr. Necdet Ünüvar'la Sağlık Komisyonunun çalışmaları üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.
Abone olNESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Başbakanın, "milli içkimiz ayrandır" sözlerinin ardından, Bülent Arınç'ın "Dizilerdeki alkol tüketiminin arttığını" söylemesiyle gözler de Sağlık Bakanlığı'nın alkol tüketimine karşı alacağı tedbirlere çevrildi. Reklamların kaldırılacağı, alkol şişelerinin üzerine tıpkı sigaradaki gibi uyarı işaretleri konması gerektiği tartışılıyor.
Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar bu konularda neler düşündüğünü, neler yapılması gerektiğini İnternethaber'e anlattı.
Kapalı alanlarda uygulanan sigara yasağının AK Parti iktidarının en önemli yaptırımlarından biri olduğunu söyleyen Ünüvar, sigara içen herkes akciğer kanseri olmuyor ama akciğer kanseri olanların çoğunluğu sigara içiyor" diyerek sigaranın insan sağlığına verdiği zararları anlattı.
"Sigara kanser hastalığının en önemli nedeni. Tabii ki tüm kanser hastaları sigara içiyor diyemeyiz ama kanser olanların çoğu sigara içicisidir. Sigaranın etkilemediği hiçbir organ ve doku yok. Yaşam süresini kısaltıyor, kalitesini düşürüyor. 4207 sayılı yasa kapsamının genişletilmesi çalışması, AK Parti Döneminin aldığı en önemli toplumsal kamu sağlığı açısından, kamunun sosyal hayatının konforunu yükseltmek açısından son derece önemli."
Açık havada da sigara yasağı bugünlerde tartışma konusu. Parklarda, duraklarda sigara yasağı gelecek mi? Ya da açık alanda sigara yasağı nereleri kapsayacak, açık hava alanlarında ayrı bir sigara içme bölümü mü olacak?
"Stadyumlar da açık alan ama oralarda sigara içilmiyor. Çünkü insanlar oraya spor izlemeye gidiyor, artık eskisi gibi şikayet de edilmiyor, bu durum artık toplum tarafından kabullenildiğini gösteriyor. Parklara çok küçük çocuklar ve yaşlılar gidiyor, yani sigaradan en çok etkilenen kitle bunlar. Bu konuyla ilgili bir çalışmayı destekliyorum. Şu anda bu çalışmanın hangi aşamada olduğunu bilmiyorum ama parlamentoya gelirse Sağlık Komisyon Başkanı ve 30 yıllık bir hekim olarak gönülden desteklediğimi söylemeliyim."
"Nargile konusu ise toplum tarafından yanlış anlaşılan bir konu. Elmalı, meyveli nargile diye söyleniyor. Katkı maddeleri koyarak nikotinin etkisini azalttıklarını söylüyorlar ama bu doğru değil. Nargile de elektronik sigara da sağlık açısından en az sigara kadar zararlıdır. Tütün ve tütün mamulleri adı altında geçer hepsi. Zararları azalmaz. Nargile ile ilgili bir düzenleme yapıldı ve nargilelerin üzerine de uyarıcı yazılar yazıldı."
Açık havada sigara nasıl içilecek peki, içeride içme, dışarıda içme nerede içecekler?
"Kenya'ya gitmiştim geçen yıl. Kenya'da sokaklarda sigara içme mekanları oluşturulmuş. Belki onun gibi bir uygulama olabilir. Orada sokakta yürürken sigara içmek de yasak. Sokakta sigara içmenin bile bir cezası var. Sigara içenlerin de sigaranın zararları konusunda hemfikir olduğunu biliyoruz."
Peki alkol yasağı hakkında ne düşünüyorsunuz? Belli belediyeler alkolü yasakladı, geçtiğimiz günlerde Sayın Arınç dizilerdeki alkol kullanımına dikkat çekti. Komisyon olarak, alkolle ilgili bir çalışmanız var mı?
ALKOL LAİKLİĞİN TEMİNATI OLAMAZ
ALKOL LAİKLİĞİN TEMİNATI OLAMAZ
"Birileri sanki alkolü teminatı imiş gibi görüp bir rejim problemi olarak sunuyorlar ama laikliğin en katı uygulandığı ülkelerde, Fransa bunlardan biridir, orada "Evian Yasası" olarak bu yasa çıktı. Reklam yasaklarının çok kuvvetli olarak uygulandığı, alkol şişelerinin üzerine sağlığa zararlı olduğunun yazıldığı etiketler var. Alkol Yasağı şekiliden ifade edilirse doğru olmaz, isteyen içebilir. Ama bütün dünyada alkol satışı ve kullanımıyla ilgili yaş sınırları var. Bu reklam sınırlamalarını da kapsıyor. Bu sınırlamaların amacı toplum sağlığı. Bakıldığı zaman, intiharların 6'da birinin, trafik kazalarının 3'te birinin sebebi alkol. Cinayetlerin yüzde kırkında alkon etken. Sağlıkta şiddette en önde gelen unsurlardan biri de alkol. Sadece bunlar değil, genel olarak şiddetin en büyük nedeni alkol. Önlenebilir 3 ölüm sebebinden biri alkoldür. Bunlardan diğeri tütün, diğeri de hiper tansiyondur."
BU REJİM MESELESİ DEĞİL
BU REJİM MESELESİ DEĞİL
"Tüm bunları azalttığınız veya ortadan kaldırdığınız zaman ölüm riskiniz azalıyor. Geçenlerde Dünya Sağlık Örgütü'nün Genel Sekreteri, 3.2 milyon kişinin alkol yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi. İngiltere Başbakanı ise, acil servislere alkol sebebiyle gelen insanlar yüzünden İngiltere maliyesinin kaybı 22 milyar Sterlin olduğunu açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri'nde hemen hemen bütün eyaletlerde 21 yaşın altına alkol satışı ve kullanımı yasak. Eğer 21 yaşın altındaki biri alkollü olarak trafik kazası yapar ve ölüme sebebiyet verirse, o kişiye alkol temin eden kişi de adam ölürmeye teşebbüsten yargılanıyor. Bu yüzden alkol meselesini rejim meselesi haline getirmemek lazım. Sayın Başbakanımız Yeşilay toplantısında bu konuya değindi. Alkollü biri yüzünden trafik kazalarında canı yanan diğer kişilerin ne günahı var."
Alkol yasakları nasıl olacak peki? Dizilerde hiç mi alkol görmeyeceğiz?
REKLAM YASAĞI GELECEK
Alkol yasakları nasıl olacak peki? Dizilerde hiç mi alkol görmeyeceğiz?
REKLAM YASAĞI GELECEK
"Sağlık Bakanlığı bu konuda çalışıyor. Yapılacak çalışmanın detaylarını şu anda konuşmamız doğru olmaz. Ama reklam yasağı olacak ve bence de olmalı. sinemaya gidiyorsunuz, alkol reklamı serbest, gazetelerde, dergilerde serbest. Kanun çıkarmak elbette önemli ama kanunu uygulamak ve özellikle kendi mahşyetimizde etki edebileceğimiz kişilerin alkol sigara, uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı etkenlerden uzak tutulması başta olmak üzere STK'lara, medyaya, hepimize çok önemli gçrevler düşüyor. Çünkü önlenebilir bir ölüm sebebi."
"Dizilerdeki rol modeller çok önemli. Diznin baş rolündekilerin yaptığı her hareketin çok ciddi bir ölçüde toplumda yankı bulduğunu biliyoruz. Toplum hayatını olumsuz yönde etkileyecek mesajların, görüntülerin olmaması gerektiği kanaatindeyim. Aile, eğitim kurumları, toplum hayatı da bu konuda çok çok önemli."
Türkiye'de ilaç patentleri ile ilgili bir sıkıntı mı var, bu konuda muhalefetin sert eleştirileri oldu?
Türkiye'de ilaç patentleri ile ilgili bir sıkıntı mı var, bu konuda muhalefetin sert eleştirileri oldu?
"Patent konusunda hiçbir sorunumuz yok. Patent kanunu kanun hükmünde kararnameyle yürütülen bir mevzuat. O konuyla ilgili yeni bir kanun düzenlemesi getirdi Sanayi Ticaret Komisyonu. Biz de bu konuyu görüştük, önemli ölçüde sektöreün öne sürdüğü bir takım hususlarla ilgili konuştuk. Ve orada düzeltilmesi gereken hususları düzelttik. Güzel bir çalışma yaptığımızı, ilacın Türkiye'de hem üretilmesi, hem de diğer mevzuat hükümleri ile ilgili iyi bir çalışma yaptığımızı söyleyebilirim."
Kanser hastalarının ilaçları neden yurtdışından geliyor, neden bu kadar pahalı?
Kanser hastalarının ilaçları neden yurtdışından geliyor, neden bu kadar pahalı?
"Türkiye'de kanser hastalarının kullanamsı gereken bütün ilaçlar var. Bunların bir kısmı zaten ülkemizde üretiliyor. Türkiye'de ruhsatlandırılmaış bir ilaç varsa o ilaç için komisyon yurt dışından getirilmesi için onay veriyor ve devlet bunun ödemesini yapıyor. Kanser ilaçları tabii ki pahalı ama devletimiz zaten karşlıyor. Tükiye kendi vatandaşına en şefkatli davranan çok önemli bir sosyal devlettir. Hükumetimizin 10 yıllık geçmişine bakarsanız, sağlık alanında çok önemli uygulamalar devreye girdi."