BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Sıfırdan patronluğa uzandılar

8 yıl önce üniversiteyi bitiren 3 genç iş bulamadı. Zor şartlarda iş kurdular ve bugünlere geldiler.

Abone ol

Üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamayan ve kendi işlerini kurmayan karar veren Gümüşhaneli 3 genç, 8 yıl önce kara kazanda başladıkları pestil üretimi şimdi 8 kişi istihdam eden ve yılda 100 ton üretim gerçekleştiren modern işletmeye dönüştü.

Gümüşhane'nin Mescitli köyü nüfusuna kayıtlı Merdin Pehlivan, 19 Mayıs Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Elektronik Bölümü'nden, Serdar Özkan, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) MYO Elektrik Bölümü'nden ve Cenk İnce de KTÜ Gümüşhane MYO Muhasebe Bölümü'nden 1996 yılında mezun olarak, iş aramaya başladılar.

Bir süre iş arayan ancak bulamayan gençler, daha sonra askere gittiler. Terhis olduktan sonra Gümüşhane'de buluşan ve aramalarına rağmen yine iş bulamayan, kendi işlerini kurmaya karar verdi.

Pehlivan, Özkan ve İnce, 2000 yılında, köylerinde bulunan okulun lojmanını kiralayarak, ''kara kazan'' diye tabir edilen büyük bir kazan içerisinde pestil üretmeye başladı. Pestili, Gümüşhane ve Bayburt'ta satan gençler, kazandıkları parayı kuracakları tesis için biriktirdi.

Hayallerinde sürekli modern tesis kurma fikri olan ve adını bile ''Doğa'' olarak belirleyen gençler, geceli gündüzlü çalışıp biriktirdikleri parayla köyde bir arsa satın alarak pestil üretim tesisi kurdular.

Şimdi bu tesiste, 7 işçi ve bir gıda mühendisi olmak üzere 8 kişi istihdam ediliyor ve yılda 100 ton pestil ile köme üretimi gerçekleştiriliyor.

İşyeri sahiplerinden Merdin Pehlivan, AA muhabirine açıklamada, arkadaşlarıyla birlikte aynı köyde yaşadıklarını ve dostluklarını hiç koparmadıklarını belirterek, ''askerden sonra iş bulamayınca, annelerimizden de yardım alarak, kara kazanda pestil ürettik. Şimdi ise Türkiye'nin birçok yerine ürün gönderen modern bir tesisin sahipleriyiz'' dedi.

HAYALLERDEKİ 'DOĞA PESTİL' GERÇEK OLDU

İnsanların hayallerine sahip çıkması, onları gerçekleştirmek için gayret göstermesi gerektiğini ifade eden Pehlivan, ''arkadaşlarımla adını 'Doğa Pestil' koyarak hayal ettiğimiz tesisin bugün sahibi olmak gerçekten çok önemli. Gece pestil ürettik, gündüz tesis binasının inşaatında çalıştık. Hayal edince ve ortaya yüreğinizi koyunca her şey gerçekleşiyor'' diye konuştu.

Tesislerinde cevizli ve fındıklı pestil, pestil tatlısı ile köme ürettiklerini anlatan Pehlivan, ''ancak tesisimizi yeterli görmüyoruz, geliştirmek ve daha modern bir yapıya kavuşturmak, pestilimizi marka haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.

Serdar Özkan da, pestil üretme fikrini Pehlivan'ın ortaya attığını ve kendilerini ikna ettiğini dile getirerek, ''kabul ettik ve tamamen amatör bir ruhla, evden aldığımız kara kazanla başladığımız üretim, şimdi tesise dönüştü ve kurumsallaşmaya doğru gidiyor'' diye konuştu.

Mescitli köyü muhtarı da olan Cenk İnce ise, şanslarını denediklerini ve şanslarının yaver gittiğini belirterek, şunları söyledi:

''Nasıl olsa kaybedecek bir şeyimiz yoktu. Ben işe başladığımızda evliydim, arkadaşlarım bekardı. Onlar satış sonrası para almazlardı, ben ise sadece ev için para alırdım, diğer paramızı biriktirirdik. 3-4 yıl paramıza dokunmadık dersem yalan olmaz. Şimdi alıyoruz ama tesisimizi daha modern bir yapıya kavuşturmak, kurumsallaşmak ve bir marka haline gelebilmek için sadece ev ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar alıyor, kalanını biriktiriyoruz.''