BIST 10.138
DOLAR 35,33
EURO 36,85
ALTIN 3.003,64
HABER /  EKONOMİ

Sıfırcı Hoca'dan 11 Türk bankasına kötü haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 11 Türk bankasının notunu düşürdü.

Abone ol

Türkiye’de her geçen gün artan siyasal gerilim sonunda bankaları da vurdu. Moody’s, dizginlenemeyen enflasyon ve bir inip bir çıkan kurların yanında banka sistemini de yakından etkileyen siyasal belirsizliği, 11 Türk bankası için risk saydı ve notlarını düşürdü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, önümüzdeki 12-18 ayda dönemde bankacılığı da etkileyecek bazı gelişmeleri gerekçe göstererek 11 Türk bankasının kredi notlarını indirdi. Moody’s tarafından önceki gün yayımlanan raporda, “bankaları da etkileyen siyasal belirsizlik ortamı” gelecek dönemi zorlaştıran koşullar arasında sayıldı. “Ekonomik büyümede yavaşlama” ve “artan fonlama maliyetleri” de diğer gerekçeleri oluşturdu. Moody’s, bu nedenlerle bankaların aktif kalitesi ve kârlılıklarının zayıflayacağına ve likiditenin sıkılaşacağına dikkat çekti.

Moody’s söz konusu 11 banka hakkındaki gözden geçirmeyi Mart ayında başlatmış, Nisan ayında Türkiye’nin kredi notunu Baa3 olarak teyit etmiş, ancak kredi notu görünümünü “durağandan” “negatife” çekmişti. Moody’s raporda Nisan ayında yüzde 3 olarak açıklanan 2015 yılı GSYH büyüme tahminini de yüzde 2.9’a revize edildi. Moody’s bu yıl için yüzde 2.5 olan büyüme tahminini ise korudu.

Rating kuruluşuna göre, bankaların yükümlülükleri GSYH’den hızlı artmaya devam ediyor. Bu nedenle devletin bankalara sağlayacağı destek giderek daha maliyetli oluyor. Destek gereken hallerde uygulanacak politikaların öngörülebilirliği de azalıyor.

NOTLAR NASIL DEĞİŞTİ?

Moody’s, Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası’nın kredi notunu değerlendirdi. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi dışında tüm bankaların mali güç notunu (BFSR) indirdi. Ziraat Bankası, Şekerbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi’nin not görünümlerini “negatif”, diğer bankalarınkini “durağan” olarak belirledi. Akbank, Garanti, Halkbank, İş Bankası ve Vakıfbank’ın uzun vadeli döviz cinsi borçlanma notunu bir kademe indirerek Baa3’e düşürdü. Yapı Kredi’nin notunu Baa3’te tuttu. Hepsinin not görünümünü “negatif” olarak belirledi. Bank Asya, Denizbank ve Şekerbank’ın uzun vadeli döviz cinsi mevduat notunu bir kademe indirirken, diğer bankaların notlarını Baa3’te tuttu. Denizbank’ın not görünümünü “durağan”, diğer tüm bankaların görünümünü “negatif” olarak belirledi.