BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

Sıfır faizli kredi kuyruğu

KOBİ’lere yönelik hazırlanan 350 milyon YTL’lik sıfır faizli krediye rekor düzeyde başvuru oldu...

Abone ol

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, 26 Kasım’da başlayan kredi için inanılmaz bir başvurunun yapıldığını söyledi. Krediyi almak için KOSGEB ve bankalar önünde uzun kuyruklar oluştuğuna dikkat çeken Kaplan, başvuruların yüzde 85’inin KOBİ’lerden geldiğini esnaf ve sanatkarların yüzde 15 başvuru yaptıklarını söyledi.

1 KİŞİ ÇALIŞTIRAN KOBİ DE ALABİLİR

Kredinin geri ödemesinin ilk üç ay ödemesiz geriye kalan 9 ayın eşit taksitlerle alınacağını hatırlatan Kaplan, işçi çıkarmaların yaşandığı dönemde 350 milyon YTL’lik desteğin en az 100 bin çalışanı işini kaybetme korkusundan kurtaracağını söyledi. İstihdam endeksli cansuyu kredisine kendi hesabına çalışan esnafın da başvurabileceğini vurgulayan Kaplan, “Kendi hesabına çalışan ile 9 işçi çalıştıran 25 bin YTL alacak. 9 kişinin üzerinde çalıştırılan her bir eleman için 2 bin YTL verilecek. 100 bin YTL üst limit için 47 çalışan gerekiyor. 250 kişi çalıştıran 100 bin YTL alacak” diye konuştu. Kaplan, 2009 için hizmet sektörüne de kredi kullandırılacağı müjdesi verdi.

OTOMOTiVDE iŞÇi ÇIKARMA PSiKOLOJiK

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektöründe işçi çıkarmalar konusunda, psikolojik etkenlerin de fazlasıyla rol aldığını söyledi. Automotivist 2. İstanbul Uluslararası Otomotiv Kongresi’ne katılan Çağlayan, 27 yıl işveren olmuş biri olarak, bir patronun, yanında çalışan bir insanı işten çıkarmasının kolay olmadığını söyledi.

Çağlayan, “Sektörde şu anda ilk başta bir etkilenme görünüyor. Sektördeki yenileme zaten arkadaşlarımız tarafından ifade ediliyor. Ben ümit ediyorum ki çok daha fazla sıkıntıya girmeden, çok daha fazla istihdam kaybı yaşanmadan, üretim kaybı yaşanmadan bir şeyler elde edelim” dedi.

Vergi borcuna taksitte süre uzadı

Maliye Bakanlığı, tecil ve taksitlendirme uygulamasından yararlanmak isteyen vergi borçlularının dün sona eren başvuru süresini 5 Aralık Cuma akşamına kadar uzattı.

Resmi Gazete’de dünkü sayısında yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği ile 30 Ekim’de yayımlanan düzenlemeyle uygulamaya konan tecil ve taksitlendirme uygulamasında başvuru süresi 1 hafta daha uzatıldı. Düzenlemeyle getirilen ödeme kolaylığı “1 Eylül 2008 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş olan, vergi dairelerince takip ve tahsil edilen, 2008 yılı gelir ve kazançları için tahakkuk eden geçici vergi ve bu vergi ile birlikte ödenmesi gereken damga vergisi hariç tüm amme alacakları”nı kapsıyor. Taksitlendirme için başvuran mükelleflerin borçları, 18 ay süre ile taksitlendiriliyor ve lira kesirleri ilk takside ilave ediliyor.