BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Şifa bulduğu hastane, ekmek kapısı oldu

Kahramanmaraş'ta böbrek nakli sonrası hayata tutunan hasta, aynı hastane tedavi gören hastalar için dua ediyor.

Abone ol

Kahramanmaraş'ta 2 yıl diyaliz makinesine bağlı yaşayan ve 1 yıl önce Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi'nde böbrek nakli yapılan 29 yaşındaki Durdane Ermeydan, tedavi gördüğü bölümde işe başlayarak yaşama yeniden tutundu.

Merkeze bağlı Topçalı köyünde yaşayan Durdane Ermeydan, 10 yıl önce eşinden ayrıldıktan sonra 2 çocuğu ile birlikte Kahramanmaraş'ta oturan ablasının yanına yerleşti. Bir yandan çocuklarıyla ilgilenen diğer yandan da ablasına destek olmak için temizlik işinde çalışan Ermeydan, 2006 yılında gittiği hastanede böbreklerinin iflas ettiği haberi ile yıkıldı.

Çocukluğundan beri romatizmal rahatsızlığı bulunan Ermeydan'a doktorlar, ''Böbreğini bu hastalık bitirmiş. Kontrole gelmiş olsaydın böbreğini kurtarabilirdik ancak şimdi yapacak birşey kalmamış. Tek çare böbrek nakli'' dedi. Günden güne sağlığını kaybetmeye başlayan Durdane Ermeydan, KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Hemodiyaliz Bölümü'nde 2 yıl makineye bağlı olarak yaşadı.

Bu sırada çocuklarına ablasının baktığını anlatan Ermeydan, ''2 yılım kabus gibi geçti. Tam 2 yıl bu bölümde yattım. Sanki evim gibi olmuştu burası. Makineye bağlıydım. Artık buradan çıkamam diyordum. Tek bir umudum kalmıştı o da uygun bir böbrekti. Başka çarem yoktu'' diye konuştu.

Nakil hayata bağladı

2009 yılının Temmuz ayında doktorların müjdesi ile uyandığını kaydeden Ermeydan, şöyle devam etti:

''Bir sabah yanıma bir doktor geldi. 'Hadi gözün aydın uygun bir böbrek bulduk, bugün sana nakil yapacağız' dedi. Nasıl sevinmiştim anlatamam. 2 yıl yattığım yatakta bu hayali kurmuştum. Ve üniversitede ilk böbrek nakli de bana yapılacaktı. Sonunda böbrek nakli başarıyla gerçekleşti. Bir süre daha hastanede kaldıktan sonra taburcu oldum ve çocuklarıma kavuştum.''

İş sürpriz oldu

Sağlığına kavuştuktan sonra tekrar hayata tutunmak için iş arayışlarına başladığını kaydeden Ermeydan, sürpriz bir şekelde iş bulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Uzun süre hastanede kalınca ister istemez başta doktorlar olmak üzere bütün personelle yakınlık kuruyoruz. Beni zaten aileden biri kabul etmişlerdi. Ailevi durumumu da yakından biliyorlardır. Böbrek nakli olduktan sonra ameliyatta bulunan ekipten Yrd. Doç. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu bana 'İyileştin artık ama bundan ne yapmayı düşünüyorsun' diye sordu. Bende de çalışmam gerektiğini söyleyince 'Sana burada iş bulalım' dedi. Çok sevinmiştim. Ve 2 ay dinlenme ve iyileşmemim ardından beni hastaneye çağırarak işe başlattı.''

Diğer hastalara dua ediyor

İlk başta nerede çalışacağını bilmediğini belirten Ermeydan, 2 yıl makineye bağlı yaşadığı bölümde işe başlayacağını duyunca daha çok sevindiğini ifade etti. Hemodiyaliz bölümünde günlük temizlik işlerini yaptığını ve hayatından çok memnun olduğunu aktaran Ermeydan, ''Şimdi burada tedavi gören hastalar için de dua ediyorum. Onlara hayatta umutlarını kaybetmelerini söylüyorum ve hep kendimden örnek veriyorum'' diye konuştu. Ermeydan, en büyük isteğinin de 2 çocuğunu iyi bir eğitimle üniversitede okutabilmek olduğunu sözlerine ekledi.