Aile içi şiddet tanımına, “kusurlu eşin” yanında “diğer aile bireylerinin” de dahil edilmesini öngören tasarı benimsendi.
Abone olTBMM Adalet Komisyonunda, aile içi şiddet tanımına, “kusurlu eşin” yanında “diğer aile bireylerinin” de dahil edilmesini öngören kanun tasarısı benimsendi.
AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın başkanlığında toplanan Adalet Komisyonunda, Ailenin Korunmasına Dair Kanunda Değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısı görüşüldü. CHP'li üyelerin de destek verdiği kanun tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi.
Buna göre, Türk Medeni Kanununda öngörülen tedbirlerden ayrı olarak, eşlerden birinin veya çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinden birinin veya mahkemece ayrılık kararı verilen veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı olan veya evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşayan aile bireylerinden birinin aile içi şiddete maruz kaldığını, kendilerinin veya cumhuriyet başsavcılığının bildirmesi üzerine, aile mahkemesi hakimi, sorunun içeriğini göz önünde bulundurarak resen tedbir alınmasına karar verebilecek. Mahkemenin, kusurlu eş veya aile bireyleri için alabileceği tedbir kararları şöyle:
-Aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması.
-Müşterek evden uzaklaştırılarak, bu evin diğer aile bireylerine tahsisinden sonra, ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması.
-Aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi ve iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi.
-Varsa silah veya benzeri araçlarını, genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi.
-Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanılmış olarak, şiddet mağdurunun yaşamakta olduğu konuta veya işyerine gelmemesi veya bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması.
-Bir sağlık kuruluşuna, muayene veya tedavi için başvurması.