BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Şiddet butonunu ilk 'bu kadın' aldı

Türkiye’nin ilk elektronik şiddet butonunun verileceği kişi merak ediliyordu

Abone ol

Türkiye’nin ilk elektronik şiddet butonu, uğruna cinsiyet değiştirip evlendiği kocası tarafından şiddet gördüğünü iddia eden Öykü Özen’e verildi.

Butonu aline aldıktan sonra kendisine büyük bir güven geldiğini söyleyen Özen, "Bu benim ve Türkiye'de şiddet gören tüm kadınlar için çok önemli bir karar" dedi.

Uğruna cinsiyet değiştirip evlendiği kocası tarafından şiddet gördüğünü iddia eden transseksüel Öykü Özen (40), tanıtımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yapılan panik 1.20121024163517.jpgbutonundan yararlanmak için Aile Mahkemesi'ne başvurdu. Boşanma davaları süren eşinin kendisine şiddet uyguladığına dair iki ayrı mahkemenin verdiği 5 aylık hapis kararını dosyasına ekleyen Özen, can güvenliğinin sağlanması için panik butonu talep etti.

Özen’in dilekçesini değerlendiren Bursa 4. Aile Mahkemesi hakimi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ne dair Kanun’un 12. maddesi gereği, ilk botunun Özen'e verilmesine hükmetti. Ayrıca mahkeme, karara aykırı hareket edilmesi durumunda davalı eş M.Ö.’nün (33) zorla hapsi, konusunda tarafına tebliğ yapılmasına da karar verdi.

İLK OLARAK KİME VERİLECEĞİ MERAK KONUSUYDU

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki ilk uygulaması Bursa’da hayata geçirilen şiddet butonunu tanıtan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şiddete maruz kalan kişinin cinsiyetinin önemli olmadığını ifade etmişti. Bakan Şahin’in bu açıklamalarının ardından soluğu mahkemede alan transseksüel Özel, panik botuna için ilk müracaatı yapan ve bu yönde mahkemeden karar alan kişi oldu. Böylelikle, öncelikli olarak 50 adet dağıtılacak butonun, şiddet mağduru 25’i erkek toplam 900 kişiden ilk olarak kime verileceği tartışmaları da noktalanmış oldu.

BU ŞİDDET GÖREN KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ KARAR

Herkes gibi kendisinin de severek ve büyük bir aşkla evlendiğini anlatan Özen, "Tabi sonra evliliğimin içine şiddet girdi. Bununla mücadele edemediğim için şiddet butonundan yararlanmak istedim. Boşanma davamıza bakan mahkemeye, eşimin bana uyguladığına dair daha önce aldığı hapis cezası kararlarını da koyarak başvurdum. Ve mahkeme tarafıma butonun verilmesine karar verdi. Bu benim için ve Türkiye'de şiddet gören tüm kadınlar için çok önemli bir karar. Bunun Türkiye'de ilk olduğunu biliyorum. Ben sonumun Ayşe Paşalı gibi olmasını istemiyorum" dedi.

BENİM DEVLETTEN BAŞKA SIĞINACAK HİÇ BİR YERİM YOK

2.20121024163607.jpg

Eşi hakkında, eve yaklaşmama tedbirinin uygulandığını buna rağmen dolaylı yollardan saldırılara maruz kaldığını iddia eden Öykü Özen, "Ben eşim tarafından uğradığım bir çok olay sebebiyle çok mağdur oldum. Benim devletten başka sığınacağım kimsem yok. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bursa'ya geldiği zaman şiddete uğrayan herkes kadın-erkek fark etmeden müracaat edip panik butonunu kullanabilir demişti. Benim de TC yasalarına göre evliyim ve pembe kimliğim de burada. Her TC vatandaşı gibi ben de yasal hakkımdan yararlandım" diye konuştu.

'BUTONU ELİME ALINCA GÜVEN GELDİ'

Butonu eline aldıktan sonra kendisine güven geldiğini ifade eden Özen, "Çünkü hep sağımı solumu kontrol ederek, hareket ediyordum. Her an bir saldırı olacakmış gibi tedirgindim. Çok kalabalık yerlerde bile şiddete mağruz kaldığım için bunun önemli olduğuna iniyorum. Mahkeme müracat dosyamı görünce hemen karar verdi. Ardından Sosyal Politikalar İl Müdürü ŞÖNİM çalışanları ve psikolog ve kurum avukatı bana çok yardımcı oldu. Tüm yetkililere teşekkür ediyorum" dedi.

KADIN OLMAKLA BİRLİKTE ŞİDDETİ TANIDIM

Sevdiği adam için cinsiyet değiştirerek, yasalarına göre resmi olarak kadın olduğunu da hatırlatan Özen, "Ne yazık ki kadın olmakla birlikte şiddeti, ihaneti de tanıdım. Bunu anlatmak çok zor, yaşayan çok daha iyi anlıyor. Uzun zaman sineye çekmek zorunda kaldım. Hatta intihara kalkışacak derecede eşimden şiddet gördüm" diye konuştu.