BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Sıcaklık artışı sağlığınızı bozmasın

Meteoroloji'den uyarı geldi! Hava sıcaklığındaki hızlı artış, insan sağlığına olumsuz etki yapabiliyor. Nasıl mı?

Abone ol

Hava sıcaklığındaki hızlı artışın insan sağlığına olumsuz etki yapabileceği belirtildi. Sıcaklık nedeniyle insan vücudunun dengesinin de değişebileceğini vurgulayan uzmanlar, “Sıcaklık artışı sağlığınızı bozmasın” uyarısında bulundu.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü internet sitesininin ‘ısı ve sağlık’ bölümünde ısının olumsuz etkilerine yer verdi. Vücudun iç sıcaklığını dengede tutmak isterken metabolizmanın çok yorulduğu belirtilen duyuruda, Vücudun sıcaklık ve neme bağlı olarak yorulmasının yanı sıra güneş çarpması, ısı krampları nedeniyle de risk altında olduğu kaydedildi.

Duyuruda, “27 ile 32 derece arasındaki sıcaklıkta fiziksel hareket ve sıcaklığa maruz kalmayla yorgunluk meydana gelir. 32 ile 40 derece arasındaki ısıda ısı çarpması, ısı krampı veya ısı yorgunluğu mümkündür. 40 ile 54 derece arasındaki sıcaklıklarda güneş çarpması, ısı çarpması meydana gelebilir. 54 derece ve üzeri sıcaklıklarda ise güneş çarpması kaçınılmazdır. Termal şok an meselesi olabilir” denildi.

VÜCUDUN SICAKLA MÜCADELESİ

Sıcak havaya zorunlu olmadıkça yaşlıların, çocukların, kalp rahatsızlıkları bulunanların çıkarılmaması istenen duyuruda şu önerilerde bulunuldu:

“İnsan vücudu, yüksek sıcaklık ve yüksek nispi nem koşulları altında 37 dereceyi korumak için gerekli her şeyi yapar. Isıyı, kan dolaşımı oran ve miktarını değiştirerek, deri ve ter bezleri ile su kaybederek ve vücut sıcaklığı 37 derecenin üzerine çıktığında solunumdaki artışla dağıtır. Aşırı terleme ısı kramplarına neden olabilir. Kramp giren hastaya hafif masaj yapılmalı, yudum yudum su verilmelidir. Derinin sıcak ve kuru olması, hızlı ve kuvvetli nabız, şuur kaybı durumu güneş çarpmasını gösterir. Tıbbi yardım istenmeli, kişi hastaneye götürülmelidir. Gecikme ölümle sonuçlanabilir. Kişi daha serin ortama alınır. Soğuk duş veya ıslak bezle vücut sıcaklığı düşürülür. Kıyafetler çıkarılır, fan veya klima kullanılır. Bunlar yapılırken sıvı verilmemelidir. Sıcaklıktan korunmak amacıyla sıcak havada hareketler yavaşlatılmalı, hafif açık yaz kıyafetleri giyilmelidir. Vücut sıcaklığını artıracak yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Susuzluk hissedilmiyor olunsa da bol su tüketilmelidir, alkolden kaçınılmalıdır.”

KAPALI ARAÇTAKİ ISIYA DİKKAT

Epilepsi, kalp, böbrek ve karaciğer hastaları, sıvı kısıtlayıcı diyet yapanlar, idrar tutma problemleri olanların sıvı tüketimlerini artırmadan önce doktora danışmaları istenen duyuruda, “Klimalı alanlar tercih edilmeli, güneş altında fazla kalınmamalı, çocuklar veya küçük ev hayvanları kapalı otomobilde yalnız bırakılmamalıdır. Kapalı araçtaki sıcaklık 60 dereceye kadar çıkabilir, bu sıcaklık ölüme yol açabilir.” denildi.