BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.963,61
HABER /  DÜNYA

Sıcaklar ’domates’ fiyatlarını düşürdü

Yıllık 400 bin ton domates üretimi gerçekleşen Mersin’in Erdemli ilçesinde hava sıcaklığının artmasıyla seralardaki domatesler aniden olgunl...

Abone ol

Yıllık 400 bin ton domates üretimi gerçekleşen Mersin’in Erdemli ilçesinde hava sıcaklığının artmasıyla seralardaki domatesler aniden olgunlaştı. Üretim fazlası sebebiyle domates fiyatları da düştü.
Domates iç piyasada 15-40 kuruş arasında alıcı bulurken, yurt dışına ihraç edilen domatesin fiyatı ise 55 kuruş seviyesinde seyrediyor. Erdemli Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmet Topçu, 15 gün öncesine kadar domatesin 1,5-2 lira arasında alıcı bulduğunu belirterek, yaşanan fiyat düşüklüğünün sebebinin hava sıcaklığı olduğunu söyledi. Topçu, “İhracatlık domates 50-60 kuruşa, iç piyasada ise 20-30 kuruşa kadar düştü. Üretim fazla, burada kimseye suç bulmamak lazım. Erdemli’de şuan 15-20 tane ihracatçı var. Onlarda olmasa domates satacak yer bulamayız” dedi.
Kapalı ve yağışlı giden haftanın ardından havanın ısınmasıyla domateslerin aniden olgunlaştığını da ifade eden Topçu, “Müstahsiller günlük 10 sandık, 20 sandık domates getirirken, aynı müstahsil şimdi 100 sandık, 200 sandık domates getiriyor. Farklı ürünlere de yönelmemiz gerekiyor. Domatesten başka bir şey bilmiyoruz, bugün onun sıkıntısını çekiyoruz. Şuan ihtiyaç fazlası ürün var” diye konuştu.
En kaliteli domateslerin ihracata alındığını dile getiren İhracat Tesisi Sorumlusu Mehmet Telli de, “2 liradan başlayan fiyat şuan 55 kuruşa kadar düştü. Bilindiği gibi en kaliteli ve temiz ürün ihracatlık olanı. Fiyatta büyük düşüş var” dedi.
13 yıldır serada domates üreticiliği yapan çiftçi Hüseyin Evdilek ise, “Havaların ısınmasıyla domates fiyatı birden düştü. Sıcaklar dolayısıyla domatesler biranda olgunlaştı. Fiyat ihracat için 50 kuruşa, iç piyasa için ise 15 kuruşa kadar geriledi. Üretici sezonu zararla kapatıyor, yeni sezonu ise zararla açacak. Gübre, tohum, ilaç, sera naylonu her şeyi masraf. Fide başı 60-70 kuruş maliyet var. Para etmeyince çiftçide böyle zarar ediyor. Bütün riski çiftçi alıyor, aracı kazanıyor” şeklinde konuştu.
(İHA)