BIST 9.680
DOLAR 34,64
EURO 36,47
ALTIN 2.913,44
HABER /  EKONOMİ

Sıcak paraya davet

Hükümet, yabancı sermayenin mali piyasalardan kaçışını frenlemek için vergi avantajı getirdi ama...

Abone ol

Hükümet, yabancı sermayenin mali piyasalardan kaçışını frenlemek için yatırımcıya büyük vergi avantajı getirdi Amaç, dövizin ateşini Merkez Bankası rezervi yerine sıcak parayla düşürmek.


Hükümet, “rant vergisi” olarak bilinen menkul kıymet kazançlarına bu yıl başından itibaren uyguladığı yüzde 15"lik eşit vergi sistemini, mali piyasalardaki yabancı sermayenin yurtdışına kaçması üzerine, yabancılar lehine bozdu.

Menkul kıymet kazançlarına yönelik vergileme sistemindeki değişiklikleri Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan düzenledikleri ortak basın toplantısıyla açıkladılar. Hükümet, yabancı yatırımcıya yönelik değişiklik için yasal düzenleme, yerli yatırımcı için ise Bakanlar Kurulu kararı çıkaracak. İşte Unakıtan"ın 1 Ocak 2006 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek ve “revizyon niteliğinde” dediği değişiklikler:

Yurtdışı yerleşiklerin, yani yabancı yatırımcıların finansal araçlardan, Türkiye"de elde ettikleri tüm kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranı yüzde 15"ten sıfıra indirilecek. Stopaj sisteminin dışında kalan Eurobond"lar için de vergi kalkacak.

YERLİYE YÜZDE 10
Yurtiçinde yerleşik yatırımcılar, yani Türkiye"de yaşayan vatandaşlara ise kısmı vergi indirimi getirildi. Buna göre; halen yüzde 15 olan devlet iç borçlanma senetlerinden elde edilen gelirler, özel sektör tarafından ihraç edilen borçlanma senetleri ve hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlardan 5 puanlık indirimle yüzde 10 oranında vergi alınacak.
Ayrıca, yeni sistemle fon ve ortaklık bünyesinde vergileme yerine, yatırımcılar nezdinde yüzde 10 stopaj uygulamasına geçilecek. Portföyünde en az yüzde 51 oranında İMKB"de işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların katılma belgelerinde, bir yıldan daha fazla süreyle elde tutulanlar için herhangi bir stopaj yapılmayacak. Mevduat ve repoda eskiden olduğu gibi stopaj uygulaması yüzde 15 olarak devam edecek.
Notlar... Notlar... Notlar...

Ankara"da gece mesaisi yapıldı Vergileme sisteminde değişiklik getiren karar öncesi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Ali Babacan Maliye"de akşam saatlerinde teknik ekipleriyle kapsamlı bir toplantı yaptı.

İki bakan, dalgalanmanın hem faiz hem de dövize yansıyan olumsuz etkisini önlemenin yolunun sıcak paraya vergi avantajı sağlamaktan geçtiği sonucuna vardılar. Toplantıdan çıkan sonuç o saatlerde Pierre Cardin"in toplantısını iptal edip İstanbul"dan Ankara"ya dönmekte olan Başbakan Erdoğan"a telefonla iletildi. Başbakan"ın oluru alındıktan sonra, sabah saat 09.00"da basın toplantısıyla kararın açıklanmasına karar verildi.

Ancak, bilgi sızacağı endişesiyle basın mensuplarına toplantı daveti gece yarısı 00.30"dan itibaren iletilmeye başlandı. Gazeteciler uykularından uyandırılıp haber verildi. Bu bildirim sabah saat 03.00"e kadar faks, telefon ve email"lerle devam etti.

Babacan ve Unakıtan"ın vergi müjdesi ilk etapta piyasalarda olumlu etki yaptı. Borsa yükselişe geçti. Dolar ve euro açıklamanın yapıldığı saatlerde yönünü aşağı çevirdi. Ancak, toplantı bitiminde döviz yine yükselişini sürdürdü. Borsa da vergi avantajıyla yükseldi.

Kime ne getiriyor?
Vergileme sistemindeki değişiklikten en büyük kazancı yabancı yatırımcılar elde edecek. Porföy yatırımı ya da sıcak para olarak ifade edilen sermayeyi Türkiye"ye getiren yabancı yatırımcılar bu tasarruflarını ister iç borçlanma, ister döviz, ister borsa isterse faizde değerlendirsin, Türkiye"de elde ettikleri kazançlar karşılığında hiçbir vergi ödemeyecek.
Yabancılar dışında, yerli yatırımcılara da bir miktar avantaj sağlandı. Ancak, bu avantaj yatırım araçlarıyla sınırlandırıldı. Buna göre; tasarruflarını bono veya tahvil gibi devlet iç borçlanma senetleri ile borsadaki hisse senetleri veya yatırım fonlarında değerlendiren yerli yatırımcılar kazançları üzerinden yüzde 15 yerine yüzde 10 oranında vergi ödeyecek. Parasını mevduat veya repoya yatıranlar ise en yüksek vergiyi, yani yüzde 15"lik stopajı ödeyecek.
Düzenleme yatırımcıların yanı sıra ekonomi yönetiminin de elini güçlendiriyor. Vergi avantajı sayesinde yurtdışına kaçan 12 milyar dolara yakın sıcak paranın ve yeni sermayenin Türkiye"ye çekilmesi planlanıyor. Sıcak paranın Türkiye"yi tercih etmesi halinde ise hem faizler hem döviz düşecek, borsa yükselecek. Faizler düştükçe devlet daha az maliyetle borçlanacak. Dövizin yükselişi duracağı için de Merkez Bankası rezervlerini harcama konusunda riske girmemiş olacak.

Haber: Erdoğan SÜZER

Kaynak: