Aşırı sıcak ve soğuk havadan korumak amacıyla akıllı çatı sistemi geliştirdi.
Abone olEge Üniversitesi (EÜ) Türk Tekstil Vakfı Ortak Araştırma Merkezi (TAM), konut ve iş yerlerini aşırı sıcak ve soğuk havadan korumak amacıyla akıllı çatı ve güneş enerjisi kolektörü sistemi geliştirdi.
Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, akıllı çatı uygulamasının temelini, donarken ısı yayan, erirken de ortamdaki ısıyı emen petrol ve tuz kökenli faz değiştiren maddelerin oluşturduğunu kaydetti.
Akıllı çatı uygulamasını, izole edilmiş polyester bilet gişesinde denediklerini açıklayan Tarakçıoğlu, ''Bir metrekaresi 6 YTL olan faz değiştirici maddeleri çatıda kullandık, iyi sonuçlar aldık fakat çok sıcak günlerde yetersiz kaldığını gördük. Biz de sistemin üstüne yerleştirilecek açılır kapanır izolasyon sistemini geliştirdik'' diye konuştu.
TAM'ın geliştirdiği sistem kapsamında, havanın aşırı sıcak olduğu yaz günlerinde faz değiştirici maddelerin üstünde yer alan ve strafordan oluşan izolasyonu kapattıklarını, yaz gecelerinde ise açtıklarını kaydeden Tarakçıoğlu, bu şekilde sıcak havanın etkisini dört ile beş derece arasında azaltabildiklerini söyledi.
Işık Tarakçıoğlu, ''Kış günlerinde ise izolasyon sistemini açıyor, kış gecelerinde ise kapatıyoruz, sistem sayesinde bina içinde bulunanların soğuk havadan uzun süreli olarak korunmasını sağlıyoruz'' dedi.
ESKİ BİNALARA GÜNEŞ KOLEKTÖRÜ
Akıllı çatı sisteminde yer alan açılır kapanır izolasyon yönteminin yeni binalarda daha verimli uygulanabileceğini ifade eden Prof. Tarakçıoğlu, mevcut binalarda gölgelendirme yoluyla aşırı sıcak ve soğuk havadan korunmanın mümkün olabileceğini kaydetti.
Işık Tarakçıoğlu, basit keçeden yapılan güneş enerjisi kolektörünü de gölgelendirme amacıyla geliştirdiklerini söyledi.
İki metrekare bedeli 100 YTL olan güneş enerjisi kolektörünün kolaylıkla uygulanabileceğini belirten Tarakçıoğlu, ''Her iki sistem yeni bir binada bir arada kullanıldığında aşırı sıcak ve soğuk havanın etkisini 8-10 derece arasında azaltabiliyoruz'' diye konuştu.
Her iki sistem için patent almak üzere başvuruda bulunduklarını kaydeden Prof. Tarakçıoğlu, ürünlerin günlük yaşamda da kullanılabildiğini, akıllı çatı sistemini Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği binalarında denemeye başladıklarını söyledi.
KÜRESEL ISINMAYA KARŞI GELİŞTİRİLDİ
Tarakçıoğlu, araştırmalarında küresel ısınmanın rolünün büyük olduğunu belirtti.
Tarihin en sıcak ve en soğuk kış günlerinin bir yıl içinde yaşandığını söyleyen Tarakçıoğlu, ''Şuna inanıyorum ki, 2009 kışı daha soğuk, yazı daha sıcak olacak. Biz de hazırlıklı olmak için önlem alıyoruz. Geliştirdiğimiz sistemler küresel ısınmayı azaltıyor'' diye konuştu.
Klimanın elektrik enerjisi ile çalıştığını vurgulayan Tarakçıoğlu, elektrik enerjisi için çoğunlukla termik santrallerden yararlanıldığını, santraller nedeniyle ortaya çıkan karbondioksitin de küresel ısınmayı hızlandırdığını hatırlattı.
Açılır kapanır izolasyon sistemi ve güneş enerjisi kolektörü ile küresel ısınmanın azaltılabileceğini savunan Tarakçıoğlu, ''Tasarruf önlemlerinin alınması gerektiği muhakkak. Biz geliştirdiğimiz sistemlerle kış aylarında suyun ısıtılması konusunda da çalışmalar yapıyoruz'' diye konuştu.