BIST 9.616
DOLAR 34,00
EURO 37,85
ALTIN 2.820,94
HABER /  SAĞLIK

Sıcak havada satılan çiğ köfteye dikkat

Köşe başlarında satılan çiğ köftelerin, havaların ısınmasıyla birlikte sağlık risklerini de beraberinde getirdiği bildirildi.

Abone ol

Çiğ köftenin çok tüketildiği yerlerde bağırsak parazitlerinin yaygın olarak görülmesinin olayın ciddiyetini ortaya koyduğu belirtildi.


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, son zamanlarda özellikle köşe başlarındaki tezgahlar üzerinde yapılan satışların, çiğ köfte tüketimini artırdığını belirterek, bunun havaların ısınmasıyla bir çok sağlık riskini de beraberinde getirdiğini söyledi.

 
Ellerin vücutta en fazla bakteri barındıran organ olduğunu, çiğ köftenin de uzun süre elde yoğrularak hazırlandığını ifade eden Balık, bu besinlere el, burun ve saçtan zararlı bakterilerin geçmesinin dizanteri, kanlı ishal, tifo ve besin zehirlenmeleri gibi hastalıklara yol açtığına dikkati çekti.
Balık, bu tür çiğ köftelerin, içinde etin de bulunması nedeniyle bağırsak parazitleri, toksoplazmoz ve bruselloz gibi çok ciddi seyir gösteren hastalıklara sebep olabileceği uyarısınnda bulundu.